Wil je jouw zelfgemaakte tzatziki extra body en smaak geven en heb je extra tijd? Laat de yogurt dan eerst nog uitlekken in een fijne doek.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Turks broodje
45 gram
Volkoren couscous
100 gram
Gekruid lamsgehakt
½ stuk(s)
Tomaat
½ stuk(s)
Ui
5 gram
Verse bladpeterselie en munt
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Komkommer
50 gram
Biologische volle yoghurt
4 ml
Olijfolie met citroen
½ el
Rodewijnazijn
½ el
Olijfolie
80 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het Turkse broodje 3 - 6 minuten. Breng 80 ml bouillon per persoon aan de kook in een pan met deksel voor de couscous. Voeg de couscous toe en laat, afgedekt, 10 minuten wellen. Roer daarna los met een vork en laat staan zonder deksel. De couscous mag afkoelen.
Tip: Het kan zijn dat je meer couscous krijgt dan je nodig hebt voor dit recept. Weeg daarom eerst 45 gram couscous per persoon af. De rest kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een lunchsalade.
Kneed van het lamsgehakt 1 burger per persoon. Druk de burger goed plat, zodat hij mooi op de Turkse pide past. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de lamsburgers 3 - 4 minuten per kant. Snijd de tomaat in blokjes en snipper de ui. Snijd de muntblaadjes en bladpeterselie grof.
Tip: De ui gaat rauw door de couscoussalade. Houd je niet van rauwe ui? Bak deze dan mee met de lamsburger.
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de komkommer in de lengte door de helft en verwijder de zaadlijsten. Snijd de helft van de komkommer in blokjes en rasp de ander helft met een grove rasp. Meng de yoghurt, knoflook en de geraspte komkommer in een saladekom en breng op smaak met peper en zout.
Maak in een grote kom een dressing van per persoon: 1/2 el rodewijnazijn, 1/2 el extra vierge olijfolie en de olijfolie met citroen. Breng op smaak met peper en zout. Roer de couscous, komkommer- en tomatenblokjes, ui en verse kruiden hierdoor. Snijd het Turkse broodje open en leg de lamsburger erin met een schep tzatziki. Serveer met de couscoussalade en de overige tzatziki.