Wist je dat rozemarijn afkomstig is uit de landen rond de Middellandse Zee? Van nature groeit de plant dicht bij de kust, vandaar dat zijn naam 'zeedauw' betekent.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
300 gram
Aardappelen
½ takje(s)
Verse rozemarijn
½ stuk(s)
Paarse wortel
½ stuk(s)
Gele wortel
150 gram
Kalkoen met serranoham en cranberryvulling
20 gram
Pikante uienchutney
100 gram
Broccolini
1 stuk(s)
Parmigiano Reggiano DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Mayonaise
(Bevat Mosterd, Eieren)
1 el
Olijfolie
1 el
[Plantaardige] roomboter
150 ml
Zoutarme runderbouillon
Verwarm de oven voor op 185 graden. Halveer de wortels in de lengte en snijd vervolgens in grove stukken. Was de aardappelen grondig en snijd in partjes. Ris de naaldjes van de helft van de rozemarijn en snijd fijn. Bewaar de andere helft van de rozemarijn apart.
Tip: Snijd de aardappelen en wortelen niet te groot, anders duurt het langer voordat ze gaar zijn in de oven.
Meng in een kom de wortels en aardappelen met 1 el olijfolie per persoon, de fijngesneden rozemarijn, peper en zout. Verdeel vervolgens over een met bakplaat met bakpapier en bak 35 - 40 minuten in de oven. Schep tussendoor om.
Tip: Verspreid de aardappelen en wortelen goed over de bakplaat: dan zijn ze sneller gaar.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Bak de rollade in 5 - 7 minuten rondom bruin. Leg de rollade in een ovenschaal en bak, afhankelijk van de grootte van het vlees, 25 - 35 minuten in de oven. De baktijd van de kalkoen hangt af van de grootte van het stuk vlees. Houd voor 300 g ongeveer 25 minuten baktijd aan, voor 450 g 30 minuten en voor 600 g 35 minuten. De rollade is klaar wanneer hij goudbruin is en er helder sap uit komt wanneer je een satéprikker in het dikste gedeelte steekt. Haal uit de ovenschaal, verpak de rollade in aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten
Tip: De baktijd van de kalkoen hangt af van de grootte van het stuk vlees. Houd voor 300 gram 25 - 30 minuten baktijd aan, voor 450 gram 35 - 40 minuten en voor 600 gram 45 tot 50 minuten.
Bereid de bouillon. Verhit de koekenpan met het bakvet opnieuw op middelhoog vuur. Voeg 150 ml bouillon per persoon, de uienchutney en de overige rozemarijn toe aan de pan. Meng alles goed en laat de jus dan inkoken tot de gewenste dikte.
Tip: Duurt het te lang voordat de jus is ingekookt? Zet het vuur dan wat hoger. Houd de jus dan wel goed in de gaten, anders brandt hij aan.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan. Roerbak de broccolini 6 – 8 minuten, of tot deze beetgaar is. Rasp ondertussen de parmigiano reggiano met een fijne rasp. Haal de broccolini uit de pan en leg op een mooie schaal. Strooi de parmigiano reggiano over de broccolini.
Leg de gevulde kalkoen op een schaal en snijd in plakken. Haal het rozemarijntakje uit de jus, schenk in een kommetje en serveer apart. Schep de aardappelen en wortels in een grote kom waar iedereen uit kan scheppen. Serveer met de broccolini en de mayonaise in een apart schaaltje.
Tip: De kalkoen is klaar wanneer hij goudbruin is en de sappen helder zijn wanneer je een satéprikker in het dikste gedeelte steekt.