Japans geïnspireerde miso-aubergine met spiegelei
Japans geïnspireerde miso-aubergine met spiegelei

Japans geïnspireerde miso-aubergine met spiegelei

met rijst, komkommer en zelfgemaakt misoglazuur

Miso is een Japanse smaakmaker met een typische umamismaak. Umami betekent in het Japans hartig of heerlijkheid en is een van de vijf basissmaken.

Tags:
Extra Veggies
Veggie
Allergens:
Sesame
Soy
Wheat
Egg
Cashews

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time40 minutes
Cooking Time30 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

½ piece

Eggplant

½ piece

Shallot

½ piece

Garlic

½ bunch

Scallions

5 milliliters

Sesame oil

(Contains Sesame)

75 g

Jasmine rice

15 g

White miso paste

(Contains Soy, Wheat)

10 milliliters

Soy sauce

(Contains Soy, Wheat)

¼ sachet(s)

Sesame seeds

(Contains Sesame May be present Tree nuts, Peanuts)

1 piece

Egg

(Contains Egg)

⅓ piece

[Persian] cucumber

20 g

Chopped cashews

(Contains Cashews May be present Peanuts, Tree nuts, Sesame)

Not included in your delivery

2 teaspoon

Honey [or plant-based alternative]

½ tablespoon

[Plant-based] butter

1.25 tablespoon

Sunflower oil

1 teaspoon

Sugar

¼ piece

Low sodium vegetable stock cube

to taste

Sambal

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Energy (kJ)3578 kJ
Calories855 kcal
Fat43.5 g
Saturated Fat10.1 g
Carbohydrate91.9 g
Sugar23.3 g
Dietary Fiber6.6 g
Protein22.4 g
Salt3.6 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Pan with Lid
Small Bowl
Casserole
Oven Dish
Aluminum Foil

Cooking Steps

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Kerf daarna in elke helft een ruitpatroon in het vruchtvlees, maar snijd niet te diep door. Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en het groene gedeelte apart van elkaar. 

Rijst koken
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon en de sesamolie in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en de knoflook toe en bak 2 - 3 minuten mee. Voeg de rijst en 250 ml water per persoon toe. Verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon boven de pan en breng aan de kook. Kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af indien nodig en bewaar afgedekt tot serveren. 

Aubergine bakken
3

Verhit 1 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Leg de auberginehelften op de schil in de pan. Bak 4 minuten, keer om en bak 4 minuten verder, of tot de aubergine mooi goudbruin is gekleurd. Meng ondertussen in een kleine kom de miso en sojasaus (let op: beide zijn zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor) met per persoon: 2 tl honing en 1 tl suiker. Voeg eventueel sambal naar smaak toe.

 
 
Aubergine in de oven bakken
4

Voeg de misomarinade toe aan de hapjespan met aubergine en bak 1 minuut, of tot de saus indikt. Haal de aubergine goed door de saus en leg de auberginehelften op de schil in een ovenschaal. Schenk de marinade uit de pan over de aubergine en bestrooi met wat sesamzaad. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de aubergine 10 – 12 minuten in de oven.

Bakken en mengen
5

Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in de hapjespan van de aubergine op middelmatig vuur en bak 1 spiegelei per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de komkommer in plakjes. Meng het witte gedeelte van de bosui en eventueel het overige sesamzaad door de warme rijst.

Serveren
6

Verdeel de rijst over de borden en leg 1 auberginehelft per persoon ernaast. Leg het spiegelei op de rijst. Garneer de aubergine met het groene gedeelte van de bosui. Leg de komkommerplakjes aan de rand en bestrooi met de cashewstukjes.