BestellenCadeaubon
Hertenbiefstuk met cranberry-balsamicosaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Hertenbiefstuk met cranberry-balsamicosaus

Hertenbiefstuk met cranberry-balsamicosaus

met aardappelgratin en frisse salade

Wist je dat cranberry is afgeleid van het Duitse kraanbere? Het bloemetje van de plant doet namelijk denken aan een kraanvogel!

Labels:
+ Gratis Videoland
Allergenen :
Eieren
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
MoeilijkheidMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

120 gram

Hertenbiefstuk

200 gram

Aardappelgratin

(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))

20 gram

Cranberrychutney

½ stuk(s)

Sjalot

25 gram

Radicchio en romaine

65 gram

Rode cherrytomaten

Zelf toevoegen

¼ el

Zwarte balsamicoazijn

1.5 el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Extra vierge olijfolie

1 tl

Wittewijnazijn

¼ el

Mosterd

½ tl

Honing

2 el

Water voor saus

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3275 kJ
Energie (kcal)783 kcal
Vetten53.6 g
waarvan verzadigd23.8 g
Koolhydraten39.5 g
waarvan suikers16.9 g
Vezels4.7 g
Eiwitten32.5 g
Zout3 g

Benodigdheden

Koekenpan
Aluminiumfolie
Keukenpapier
Saladekom

Instructies

Voorbereiden
1
  • Haal de hertenbiefstuk uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip).
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snijd de sjalot in halve ringen.
  • Halveer de cherrytomaten.

Tip: Voor het beste resultaat haal je de hertenbiefstuk al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast en uit de verpakking.

Bakken
2
  • Dep de hertenbiefstuk droog met keukenpapier.
  • Verwijder het plastic van het gratinbakje en bak de gratin 20 minuten in de oven, of tot de gratin goudbruin kleurt.
  • Verhit ondertussen 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Leg, zodra de roomboter goed heet is, de hertenbiefstuk in de koekenpan. Bak de biefstuk 2 minuten per kant (zie Tip).
  • Haal uit de pan, breng op smaak met peper en zout en laat rusten onder aluminiumfolie. 

Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefst eet.

Saus maken
3
  • Verhit de koekenpan met het bakvocht op middelhoog vuur en fruit hierin de sjalot 2 - 3 minuten, of tot de sjalot zacht is. 
  • Voeg de cranberrychutney en per persoon: 1/4 el zwarte balsamicoazijn en 2 el water toe. Roer goed en laat 2 minuten zachtjes inkoken.
  • Zet het vuur uit, roer 1/2 el roomboter per persoon door de saus en breng goed op smaak met peper en zout.
Serveren
4
  • Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/4 el mosterd, 1 tl wittewijnazijn, 1/2 tl honing, peper en zout. Meng de sla en tomaat erdoor. 
  • Verdeel de gratin over de borden.
  • Snijd de hertenbiefstuk tegen de draad in in dunne plakken en leg naast de gratin. 
  • Schenk de cranberry-balsamicosaus over het vlees en serveer met de salade.

Weetje: Wist je dat cherrytomaten meer bètacaroteen bevatten dan gewone tomaten? Bètacaroteen is een antioxidant dat het lichaam beschermt tegen weefselschade en veroudering.