
Broodje kipgyros met aioli
met salade van komkommer en tomaat
Met dit recept geef je een gezonde twist aan een streedfood-klassieker. Je bereidt dit broodje met gyros, de Griekse variant op shoarma.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
½ stuk(s)
Ui
100 gram
Kipgyros
¼ head
Botersla
½ stuk(s)
Tomaat
½ stuk(s)
Komkommer
25 gram
Aioli
(Bevat Eieren, Mosterd Kan bevatten Weekdieren, Melk (inclusief lactose), Selderij, Soja, Gluten, Sesamzaad, Vis, Schaaldieren)
1 stuk(s)
Mini Turks brood
(Bevat Tarwe, Sesamzaad, Gluten Kan bevatten Noten, Melk (inclusief lactose), Eieren, Soja)
100 gram
Voorgekookte halve kriel met schil
½ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
Zelf toevoegen
1 el
Olijfolie
½ el
Extra vierge olijfolie
1 tl
Wittewijnazijn
1 tl
Honing
1 el
[Plantaardige] mayonaise
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies

- Verhit 1/2 el olijfolie in een koekenpan met deksel. Bak de krieltjes met de helft van de Midden-Oosterse kruiden, afgedekt, 12 - 14 minuten. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de ui in fijne ringen.
- Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kipgyros met de helft van de ui in 6 - 8 minuten gaar (zie Tip).
Tip: Houd je niet van rauwe ui? Bak dan alle ui mee.

- Bak het broodje 6 - 8 minuten in de oven.
- Houd 2 boterslabladen per persoon apart. Snijd de overige botersla fijn.
- Snijd de tomaat en komkommer in plakjes.
- Meng in een kleine kom de rest van de Midden-Oosterse kruiden met de mayonaise.
Weetje: Komkommer behoort, net als pompoen en tomaat, tot de vruchtgroenten. Wist je dat komkommer rijk is aan ijzer, vitamine C en calcium?

- Snijd het broodje open en besmeer met de aioli.
- Beleg met de boterslabladen, een paar komkommer- en tomatenplakken en wat rauwe ui.
- Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1 tl wittewijnazijn, 1 tl honing, peper en zout.
- Voeg de overige groenten en gesneden botersla toe en meng goed.

- Verdeel de broodjes over de borden.
- Schep de kipgyros erop.
- Verdeel de krieltjes over de borden (zie Tip).
- Serveer met de salade en de kruidenmayonaise.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Serveer dan het broodje zonder de krieltjes. Deze kun je op een andere dag deze week verwerken in een soep, salade of ander gerecht.