In dit gerecht marineer je de zalm met een misomarinade. Miso is een Japanse smaakmaker met een typische umamismaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Knoflookteen
15 gram
Witte miso
(Bevat Soja, Tarwe)
1 stuk(s)
Zalmfilet
(Bevat Vis)
½ stuk(s)
Ui
60 gram
Witte langgraanrijst
5 gram
Gemberpuree
200 gram
Sperziebonen
2 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
¾ el
Zonnebloemolie
0.1 stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ el
[Zoutarme] sojasaus
100 ml
Water
naar smaak
Peper en zout
Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een kom de helft van de knoflook, de miso (let op: zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor), de sojasaus en de honing.
Snipper de ui en weeg de rijst af. Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de gemberpuree, de ui en de overige knoflook 1 minuut.
Zet het vuur lager en voeg de rijst toe aan de pan. Schenk het water erbij en verkruimel het bouillonblokje erboven. Kook de rijst, afgedekt, 12 - 15 minuten (zie Tip). Houd afgedekt warm tot serveren.
Tip: Voeg indien nodig extra kokend water toe.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd ze in 3 gelijke stukken. Schenk een bodempje water in een pan met deksel. Voeg een snufje zout en de sperziebonen toe. Breng afgedekt aan de kook en laat 6 - 8 minuten zachtjes koken. Giet af, breng op smaak met peper en zout en laat uitstomen.
Dep de zalmfilet droog met keukenpapier en bestrooi met peper. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 2 - 3 minuten op de huid. Verlaag het vuur, draai de zalm om en bak nog 2 minuten op de andere kant, met de huid omhoog. Schenk de saus met een lepel over de zalmfilet en zorg ervoor dat de zalm goed bedekt is met de saus. Bak de zalm nog 1 - 2 minuten.
Verdeel de rijst over diepe borden. Leg de zalmfilet op de rijst. Serveer de sperziebonen eromheen. Besprenkel de sperziebonen en de zalm met de saus uit de pan.
Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.