In dit recept bereid je de bloemkool alsof het vlees is - gebakken als steak en geserveerd met chimichurri en versgemalen peper.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
375 gram
Bloemkool
ÂĽ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
85 gram
Freekeh
20 gram
Walnootstukjes
ÂĽ stuk(s)
Groene peper
1 stuk(s)
Rode ui
3 stuk(s)
Knoflookteen
5 gram
Verse bladpeterselie en koriander
40 gram
Hummus
(Bevat: Zwaveldioxide en sulfiet, Sesamzaad, Mosterd)
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
ÂĽ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
1.5 el
Extra vierge olijfolie
½ el
Zwarte balsamicoazijn
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd per persoon 1 dikke plak van 2 cm uit het midden van de bloemkool. De stam van de bloemkool blijft eraan zodat de roosjes er niet afvallen. Snijd de rest van de bloemkool in fijne roosjes en meng in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, de Midden-Oosterse kruiden, peper en zout. Verdeel de bloemkoolroosjes over een bakplaat met bakpapier en rooster 20 - 30 minuten in de oven.
Tip: Let op: de 'bloemkoolsteak' houd je apart en bak je later los.
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de freekeh. Verkruimel er 1/4 bouillonblokje per persoon boven en kook de freekeh in 20 minuten gaar. De freekeh-korrels zijn dan nog een beetje hard, dat hoort! Giet vervolgens af en laat uitstomen zonder deksel.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan niet alle freekeh, maar gebruik 2/3 deel. De overige freekeh kun je de volgende dag in een lunchsalade verwerken.
Verhit een grote koekenpan met deksel, zonder olie, op hoog vuur en rooster de walnootstukjes goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bestrooi de bloemkoolsteak met peper en zout en leg, zodra de olie goed heet is, voorzichtig in de pan. Bak in 2-4 minuten per kant goudbruin. Verlaag het vuur, dek de pan af en laat de bloemkoolsteak nog 8 - 10 minuten garen. Keer halverwege om en bestrooi met nog wat zwarte peper.
Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de groene peper. Snijd de sjalot, de groene peper, de knoflook, de verse bladpeterselie en koriander zeer fijn. Voeg toe aan een kleine kom en meng met per persoon: 1 el extra vierge olijfolie, 1/2 el zwarte balsamicoazijn, peper en zout naar smaak.
Meng de freekeh, bloemkoolroosjes, walnootstukjes, 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon, peper en zout in een saladekom en verdeel de salade over de borden. Serveer de bloemkoolsteak erop en garneer met de chimichurri. Serveer met de hummus.
Tip: Bloemkool is rijk aan calcium voor sterke botten en tanden, vitamine C voor de weerstand, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen.