Met het recept voor traditionele stamppot of stoemp kun je eindeloos variëren. Vandaag vervang je de aardappels door zoete aardappel. De zoete aardappel maakt de stamppot lekker zoet – het is dan ook geen verrassing dat dit gerecht ook bij de allerkleinsten in de smaak valt!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
100 gram
Aardappelen
200 gram
Zoete aardappel
10 gram
Pecanstukjes
(Bevat Pecannoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
1 stuk(s)
Ui
120 gram
Varkensworst met peterselie en knoflook
1 stuk(s)
Tomaat
40 gram
Kruidenkaasblokjes
(Bevat Melk (inclusief lactose))
30 gram
Rucola en veldsla
naar smaak
Peper en zout
½ el
[Plantaardige] roomboter
1
[Plantaardige] melk
½ el
Mosterd
50 ml
Zoutarme groentebouillon
Bereid de bouillon in een pan met deksel voor de puree. Weeg de aardappelen en de zoete aardappel af. Was of schil de aardappelen en de zoete aardappel en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen met de zoete aardappel, afgedekt, 12 – 15 minuten in de bouillon. Giet daarna af, bewaar een beetje van de bouillon en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Zowel gewone als zoete aardappelen zijn rijk aan veel vitaminen en mineralen, waaronder zink, ijzer, kalium, vitamine B en C. Maar wist je dat zoete aardappel daarnaast ook nog veel vitamine A bevat?
Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster de pecanstukjes, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Snijd de rode ui in halve ringen. Verhit de roomboter in dezelfde koekenpan en bak de varkensworst 2-3 minuten rondom aan op middelhoog vuur. Voeg de rode ui toe, dek de pan af en bak nog 8-10 minuten op middelmatig vuur. Keer de varkensworst regelmatig om. Snijd ondertussen de tomaat in kleine blokjes.
Tip: Tomaten hebben veel gezondheidsvoordelen. Ze zijn rijk aan vitamine A, C, E én lycopeen. Hoe rijper ze zijn, hoe meer lycopeen ze bevatten. Lycopeen is een antioxidant. Antioxidanten... zie ffacts
Stamp de aardappelen en zoete aardappel met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de mosterd en een scheutje melk of bouillon toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de blokjes tomaat en de helft van de kruidenkaasblokjes door de stamppot. Verwarm eventueel nog even om de kaas te laten smelten. Meng er vervolgens de rucola en veldsla doorheen.
Verdeel de stamppot over de borden. Serveer met de varkensworst en de rode ui. Garneer met de overige kruidenkaasblokjes en de pecanstukjes.