Wist je dat courgette een zeer caloriearme groente is? Hij bevat slechts 14 gram calorieën per 100 gram. Perfect voor in dit caloriebewuste recept!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
100 g
Fresh lasagne sheets
(Contains Egg, Wheat)
½ piece
Onion
½ piece
Courgette
200 g
Artichoke hearts
½ pack
Diced tomatoes with garlic & onion
100 g
Passata
½ sachet(s)
Italian seasoning
25 g
Grated mature cheese
(Contains Milk)
½ tablespoon
Balsamic vinegar
1 tablespoon
Olive oil
1 teaspoon
Sugar
1 tablespoon
Flour
1 tablespoon
[Plant-based] butter
150 milliliters
[Plant-based] milk
¼ piece
Low sodium vegetable stock cube
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de courgette in plakken van maximaal 1/2 cm dik. Was de artisjokharten grondig met water. Snijd de artisjokharten daarna in kwarten en hak grof. Snipper de ui fijn.
Meng in een kom de courgette met de helft van de Italiaanse kruiden, 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout (zie Tip). Verdeel de courgette over een bakplaat met bakpapier en bak 10 minuten in de oven.
Tip: Wil je afwas besparen? Meng de courgette, Italiaanse kruiden en olijfolie dan direct op de bakplaat met bakpapier.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel. Bak de ui en de overige Italiaanse kruiden 2 - 3 minuten. Blus af met de tomatenblokjes, de passata en per persoon: 1/2 el zwarte balsamicoazijn, 2 el water en 1 tl suiker. Breng op smaak met peper en zout. Laat afgedekt zachtjes inkoken, tot de courgette klaar is (zie Tip).
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Halveer dan in de volgende stap de hoeveelheid van alle ingrediënten voor de bechamelsaus. Je serveert iets minder saus, maar laat heel wat calorieën achterwege.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg 1 el bloem per persoon toe en roer met een garde (zie Tip 1). Voeg ⅓ van de melk toe en roer met de garde tot de melk is opgenomen (zie Tip 2). Herhaal deze handeling 2 keer met de overige melk, roer tot de saus glad is, breng aan de kook en laat nog 1 - 2 minuten indikken. Verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon boven de saus en breng verder op smaak met peper (zie Tip 3).
Tip 1: Bij het maken van de roux is het belangrijk dat je goed op de verhouding van bloem en roomboter let. Meet het eventueel zelf af met maatlepels (of een weegschaal): 1 el roomboter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.
Tip 2: Heb je geen melk in huis? Vervang de melk dan door een gelijke hoeveelheid groentebouillon: los per persoon: 1/4 groentebouillonblokje op in 150 ml heet water.
Tip 3: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid van het bouillonblokje of laat achterwege.
Schenk een dun laagje tomatensaus in een ovenschaal. Bedek met lasagnebladen en druk deze goed aan (zie Tip). Bedek deze met een laagje saus, vervolgens een laag courgetteplakken en artisjokstukjes en bedek weer met lasagnebladen. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Dek de lasagne af met een laag bechamelsaus en bestrooi met de geraspte kaas.
Tip: Door de lasagnebladen aan te drukken, wordt de saus goed verdeeld en gaart de lasagne gelijkmatiger.
Bak de lasagne 30 - 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat voor het serveren 3 minuten rusten zodat hij steviger wordt. Verdeel de lasagne over de borden.
Weetje: Wist je dat minder vlees eten voordelen heeft voor je gezondheid? Het draagt bijvoorbeeld bij aan een lager risico op hart- en vaatziekten.