topBanner
Varkensfilet met cranberrysaus

Varkensfilet met cranberrysaus

met aardappelgratin, bospeen en coleslaw

Bourgondisch
Lees meer

.

Allergenen :Melk (inclusief lactose)NotenMosterd

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd55 minuten
MoeilijkheidsgraadMoeilijk
Ingredienten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingredientenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

100 ml

Rode ui

50 gram

Spekblokjes

500 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Slagroom

(BevatMelk (inclusief lactose))

20 gram

Geraspte oude kaas

(BevatMelk (inclusief lactose))

300 gram

Bospeen

80 gram

Perssinaasappel

1 stuk(s)

Amandelschaafsel

(BevatNoten)

100 gram

Varkensfilet

10 gram

Cranberrychutney

(BevatMosterd)

60 gram

Appel

40 gram

Spruiten

2 el

Verse bieslook

1 el

Slamix van veldsla, rucola en babyspinazie

2 tl

Cranberry-pittenmix

Zelf toevoegen

1 el

Zwarte balsamicoazijn

naar smaak

Witte balsamicoazijn

2 el

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Roomboter

(BevatMelk (inclusief lactose))

naar smaak

Honing

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kJ)5550 kJ
Energie (kcal)1327 kcal
Vetten69.0 g
waarvan verzadigd30.1 g
Koolhydraten107 g
waarvan suikers47.0 g
Vezels19 g
Eiwitten59 g
Zout1.7 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Ovenschaal
Koekenpan
Rasp
Hapjespan met deksel
Saladekom
Instructies
Instructiesarrow up iconarrow up icon
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes en de helft van de ui 5 - 6 minuten. Voeg eventueel wat olie toe als de ui aanbakt. Was ondertussen de aardappel en snijd in dunne plakken. Zet de aardappelschijfjes rechtop in een ovenschaal. Verdeel de spekblokjes en ui erover - bewaar de koekenpan. Giet de slagroom over de schaal, garneer met de kaas en bak 25 - 35 minuten in de oven.

2

Snijd het loof van de bospeen (maar laat een stukje groen zitten) en schil ze met een dunschiller. Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp en pers de sinaasappel. Verhit een hapjespan met deksel op middelmatig vuur en rooster het amandelschaafsel tot het goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart.

3

Zet de hapjespan met deksel terug op het vuur en smelt de helft van de boter in de pan. Leg de bospeen plat op de bodem, voeg het sinaasappelsap en de rasp toe, dek af en breng aan de kook. Laat, afgedekt 15 - 20 minuten zachtjes koken. Voeg een scheutje water toe als de saus te snel inkookt. Haal het deksel van de pan, breng op smaak met peper en laat eventueel nog verder inkoken zonder deksel.

4

Smelt de overige boter in de koekenpan van de spek en ui op middelhoog vuur en bak de varkensfilet rondom bruin. Leg de varkensfilet in een ovenschaal en bak 8 - 12 minuten in de oven, of totdat hij rosé is vanbinnen. Verwarm ondertussen op laag vuur het achtergebleven bakvet van de varkensfilet en voeg de cranberrychutney, de zwarte balsamicoazijn en de honing naar smaak toe. Houd de saus op laag vuur warm tot serveren.

5

Halveer de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de spruitjes en de appel met een grove rasp (zie TIP). Snijd de bieslook fijn. Meng in een saladekom de witte balsamicoazijn, extra vierge olijfolie en peper en zout naar smaak tot een dressing. Voeg de salademix, de geraspte spruiten en appel, de overige rode ui, de cranberry-pittenmix en de helft van de bieslook toe en meng goed.

6

Snijd de varkensfilet in plakken en verdeel de cranberrysaus erover. Leg de bospeen ernaast, schenk de overgebleven saus erbij en garneer met het amandelschaafsel. Serveer met de salade en de aardappelgratin. Garneer de gratin met de overige bieslook.