topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Tex-Mex tomatenrijst

Tex-Mex tomatenrijst

met pittige tortillachips, koriander, bonen, mais en avocado

Basmatirijst komt oorspronkelijk uit het noorden van India en wordt daar al eeuwenlang gekoesterd om zijn unieke smaak en aroma. Een perfecte toets aan dit recept!

Labels:
Veggie
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

75 gram

Basmatirijst

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

⅓ pak(ken)

Zwarte bonen

1 zakje(s)

Mexicaanse kruiden

100 gram

Passata

25 gram

Geraspte Goudse kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

5 gram

Verse koriander

(Kan bevatten Selderij)

½ stuk(s)

Tomaat

½ stuk(s)

Avocado

140 gram

Mais in blik

25 gram

Sweet chili tortillachips

Zelf toevoegen

naar smaak

Extra vierge olijfolie

½ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

½ el

Zonnebloemolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3878 kJ
Energie (kcal)927 kcal
Vetten36.9 g
waarvan verzadigd9.1 g
Koolhydraten115.1 g
waarvan suikers17.5 g
Vezels19.7 g
Eiwitten28.1 g
Zout3.5 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Vergiet
Hapjespan
Kom

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Verkruimel het groentebouillonblokje boven de pan.
  • Kook de rijst, afgedekt, 10 - 12 minuten (zie Tip). Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
  • Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Laat de zwarte bonen uitlekken in een vergiet en spoel af.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle rijst, maar gebruik 2/3. De overige rijst kun je de volgende dag gemakkelijk opbakken met je favoriete groenten.

Tomatensaus maken
2
  • Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan. Fruit de ui en knoflook 2 - 3 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de zwarte bonen, de passata en de Mexicaanse kruiden toe (let op: pittig! Gebruik naar smaak). Kook de saus 6 - 8 minuten en schep regelmatig om.
  • Voeg de rijst en de kaas toe en verwarm nog 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Weetje: Wist je dat deze maaltijd meer dan 250 gram groente bevat per portie? De passata in dit gerecht wordt ook meegerekend. Deze bevat namelijk ongeveer evenveel vitaminen, mineralen en voedingsvezels als verse groenten.

Snijden
3
  • Snijd de koriander fijn (zie Tip).
  • Snijd de tomaat in blokjes.
  • Halveer de avocado en verwijder de pit en de schil. Snijd het vruchtvlees in plakken.
  • Laat de mais uitlekken in een vergiet.

Tip: Is niet iedereen liefhebber van koriander? Laat het dan achterwege of serveer apart, zodat je de koriander zelf naar smaak kunt toevoegen.

Serveren
4
  • Serveer de tomatenblokjes, avocado, mais, koriander en pittige tortillachips in kleine kommetjes.
  • Breng de tomaat en avocado op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout.
  • Schep de tomatenrijst in diepe borden. Laat ieder de rijst naar smaak garneren.