Champignons zijn een goede toevoeging aan je maaltijd - ze bevatten vitamine B2, zijn eiwitrijk en zorgen voor een fijne bite.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Steak
300 gram
Aardappelen
â…“ zakje(s)
Italiaanse kruiden
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 takje(s)
Verse rozemarijn
125 gram
Champignons
100 gram
Sperziebonen
1 stuk(s)
Wortel
100 ml
Slagroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
25 gram
Spekreepjes
¼ stuk(s)
Zoutarm runderbouillonblokje
½ el
Wittewijnazijn
2 el
[Plantaardige] roomboter
1 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Haal de steak en de roomboter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 6 - 8 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Voor het beste resultaat haal je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast. Verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.
Dep ondertussen de steak droog met keukenpapier en wrijf in met de Italiaanse kruiden, peper en zout. Pers de knoflook of snijd fijn. Ris de naalden van de rozemarijntakjes en snijd fijn. Maak in een kleine kom een kruidenboter van de rozemarijn, 1/3 van de knoflook, 1 el roomboter per persoon, peper en zout. Meng de kruidenboter door de gekookte aardappelen. Verdeel de aardappelen over een ovenschaal en bak 20 - 25 minuten in de oven.
Verhit ondertussen 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Leg, zodra de roomboter goed heet is, de steak in de koekenpan. Bak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie. Bewaar de koekenpan met bakvet.
Tip: Bak de steak eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je steak het liefst eet.
Breng ruim water aan de kook in 2 pannen met deksel. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de wortel in kleine blokjes. Kook de sperziebonen 6 - 8 minuten en de wortelblokjes 10 - 12 minuten in aparte pannen. Bewaar wat van het kookvocht van de wortel en giet daarna beide groenten af. Snijd de champignons in plakken. Verhit dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en bak de champignons en de overige knoflook 4 - 6 minuten. Voeg per persoon: 75 ml slagroom, 1/2 el wittewijnazijn en 1/4 runderbouillonblokje toe. Roer goed en kook de saus in op laag vuur.
Verhit een tweede koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes 6 - 8 minuten. Voeg de sperziebonen toe en bak nog 2 - 3 minuten. Pureer ondertussen in een hoge kom de wortelblokjes samen met de overige slagroom en mosterd met een staafmixer tot een crème. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik eventueel wat van het kookvocht om het smeuïger te maken.
Snijd de steak tegen de draad in in dunne plakken. Verdeel de steak over de borden en schep de wortelcrème ernaast. Serveer de aardappelen en sperziebonen in mooie schalen. Schenk de saus in een kommetje zodat iedereen deze naar wens kan toevoegen.