topBanner
Paksoistamppot met spekjes en rode peper

Paksoistamppot met spekjes en rode peper

Met geroosterde sesamzaadjes, sojasaus en zoetzure komkommer

Lees meer

Paksoi is een graag geziene gast in allerlei Aziatische gerechten. Van noedelsoep tot wokgerecht – deze Aziatische koolsoort voelt zich overal thuis. Vandaag kies je een verrassend gerecht voor de paksoi: stamppot! Naast de paksoi gebruik je nog veel meer Aziatische ingrediënten: van geroosterde sesamzaadjes en sojasaus tot zoetzure komkommer – je herkent het Hollandse in de stamppot bijna niet terug!

Labels:Eten binnen 3 dagen
Allergenen :SesamzaadGlutenbevattende granenSojaMelk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Ingredienten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingredientenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

1 stuk(s)

Komkommer

300 gram

Kruimige aardappelen

450 gram

Zoete aardappel

1 stuk(s)

Rode peper

2 cm

Verse gember

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Paksoi

1 stuk(s)

Limoen

10 gram

Sesamzaad

(BevatSesamzaad)

50 gram

Spekblokjes

10 ml

Sojasaus

(BevatGlutenbevattende granen, Soja)

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

2 tl

Suiker

2 el

Wittewijnazijn

1 el

Roomboter

(BevatMelk (inclusief lactose))

scheutje

Melk

(BevatMelk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kJ)3192 kJ
Energie (kcal)763 kcal
Vetten34.0 g
waarvan verzadigd13.4 g
Koolhydraten90 g
waarvan suikers25.0 g
Vezels11 g
Eiwitten18 g
Zout2.7 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Pan met deksel
Saladekom
Snijplank
Fruitmesje
Hapjespan
Koekenpan
Aardappelstamper
Bord
Instructiesarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Snijd of schaaf de komkommer in dunne linten. Meng in een saladekom de suiker en wittewijnazijn en voeg hier de komkommer aan toe. Zet apart. Kook ruim water in een pan met deksel voor de aardappelen en bataat.

2

Schil ondertussen de aardappelen en bataat in grove stukken en kook, afgedekt, in 15 – 17 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper en snijd de peper fijn. Schil de gember en snijd of rasp fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd het witte en het groene deel van de paksoi klein en bewaar het groene en het witte deel apart van elkaar. Snijd de limoen in parten.

3

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster het sesamzaad, zonder olie, tot het begint te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit ondertussen een wok of hapjespan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes, zonder olie, in 4 – 5 minuten knapperig. Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.

4

Verhit dezelfde wok of hapjespan op middelhoog vuur en fruit de knoflook, gember en rode peper 1 – 2 minuten in het bakvet van de spekjes. Voeg het witte deel van de paksoi toe en bak 4 minuten mee. Voeg het groene deel en de sojasaus toe en bak nog 1 minuut mee.

5

Stamp de aardappelen en bataat met de aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de roomboter en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken en breng op smaak met peper en zout. Stamp op het laatst de gebakken paksoi met de knoflook, gember en rode peper erdoor.

6

Verdeel de stamppot over de borden, garneer met de gebakken spekjes en serveer met de limoenparten. Garneer de komkommerlinten met het sesamzaad en serveer naast de stamppot.