Gomasio is een Japanse smaakmaker en bestaat voor 90% uit ‘goma’, ofwel sesamzaad en 10% uit ‘sio’, zeezout.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ bosje(s)
Bosui
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Kipgehakt met Italiaanse kruiden
15 gram
Panko paneermeel
(Bevat Tarwe)
⅓ zakje(s)
Gomasio
(Bevat Sesamzaad)
5 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
½ zakje(s)
Zoete Aziatische saus
(Bevat Soja, Tarwe)
½ zakje(s)
Gele currykruiden
1 stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Limoen
80 ml
Kokosmelk
100 gram
Verse udonnoedels
(Bevat Tarwe)
½ stuk(s)
Rode peper
5 gram
Gemberpuree
½ stuk(s)
Paprika
¾ el
Zonnebloemolie
50 ml
Water voor saus
naar smaak
Peper en zout
2 tl
Wittewijnazijn
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en het groene deel apart. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn (zie Tip). Meng in een grote kom het kipgehakt, de panko, de helft van het gomasio, de sojasaus, de helft van het witte deel van de bosui, de helft van de gemberpuree, de helft van de rode peper en de helft van de knoflook. Kneed goed door en vorm tot een langwerpig brood.
Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Meng in een kleine kom per persoon: 1/4 el zonnebloemolie, 1 tl wittewijnazijn en de zoete Aziatische saus. Leg het kipgehaktbrood in een ovenschaal en bestrijk met de helft van de saus. Bak 20 - 25 minuten in de oven. Haal het kipgehaktbrood uit de oven en verhoog de temperatuur naar 220 graden. Bestrijk het gehaktbrood met de overige saus en bak nog 8 - 10 minuten, of totdat het gaar is.
Snijd ondertussen de wortel in halve plakken en de puntpaprika in reepjes. Snijd de limoen in parten.
Weetje: Wortel is een echte vitamine A bom. Deze vitamine is nodig voor de groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Vitamine A vind je verder ook in boerenkool, spinazie, broccoli, ei en leverproducten.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de overige gemberpuree, rode peper en knoflook met het overige witte deel van de bosui 1 - 2 minuten. Voeg de currykruiden toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg de puntpaprika en wortel toe en bak weer 2 - 3 minuten.
Blus af met per persoon: 1 tl wittewijnazijn en 50 ml water. Voeg de kokosmelk toe, roer goed door en breng afgedekt aan de kook. Laat 10 minuten inkoken. Haal na 5 minuten het deksel van de pan en voeg de udonnoedels toe. Knijp er 1 partje limoen per persoon boven uit en breng op smaak met peper en zout.
Tip: Kokosmelk is een natuurlijk product en kan soms (deels) gestold zijn in de verpakking. Geen zorgen, dit zijn de vetten van de kokosmelk en die zitten juist vol smaak. Knip het pakje open en roer de melk goed door of laat de gestolde kokosmelk smelten in de wok of hapjespan met groenten.
Garneer het gehaktbrood met het groene deel van de bosui en het overige gomasio. Snijd het gehaktbrood in plakken. Verdeel de curry en noedels over diepe borden en serveer met de plakjes gehaktbrood en de overige partjes limoen.