Smoren of braiseren is een kooktechniek waarbij je iets kort aanbakt en verder gaart in een minimale hoeveelheid vocht. Zo behoud je meer smaak én vitaminen!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
¼ stuk(s)
Ui
2.5 gram
Verse krulpeterselie
5 snufje
Nootmuskaat
250 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Prei
100 gram
Gemengd gekruid gehakt
0.48 stuk(s)
Ei
25 gram
Panko paneermeel
40 gram
Cranberrychutney
125 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Mosterd
5 ml
[Plantaardige] melk
1.25 el
[Plantaardige] roomboter
¼ tl
Zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui zeer fijn en snijd de krulpeterselie fijn. Rasp ongeveer een mespuntje nootmuskaat per persoon.
Bereid de bouillon. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de prei in de breedte in stukken van ongeveer 10 cm.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan 200 gram aardappelen per persoon, vervang de boter in de puree door een extra scheutje melk en serveer het gerecht met de helft van de chutney.
Leg het gehakt in een kom. Voeg het ei, de panko, de gesnipperde ui, de geraspte nootmuskaat, 1/4 tl zout per persoon en de helft van de krulpeterselie toe aan de kom. Kneed tot een stevige bal.
Tip: Kook je voor een oneven aantal personen? Kluts het ei dan eerst, zodat je de juiste hoeveelheid handig kunt afmeten.
Vet een ovenschaal in met 1/4 el roomboter per persoon. Leg de gehaktbal erin en druk een beetje aan tot het de vorm van een broodje krijgt. Bak 20 – 30 minuten in de oven.
Tip: Maak je het gehaktbrood voor meer dan twee personen? Dan kan het langer duren voordat het brood gaar is. Verleng de oventijd en houd de garing goed in de gaten. Leg eventueel wat klontjes boter op het gehaktbrood, zo wordt het nog smeuïger!
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de prei 3 – 4 minuten. Blus af met de bouillon, dek af en laat 15 minuten zachtjes koken. Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel. Kook de aardappelen 12 – 15 minuten. Giet af en stamp met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon, de mosterd en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd het gehaktbrood in plakken en verdeel de plakken over de borden. Besprenkel met het achtergebleven bakvet uit de ovenschaal. Schep de aardappelpuree en de gesmoorde prei ernaast en serveer met de cranberrychutney. Garneer de puree met de rest van de krulpeterselie.