Harira is een traditionele Noord-Afrikaanse soep op basis van linzen, tomaten en kikkererwten. Wij hebben er een twist aan gegeven: de kikkererwten zijn geroosterd in de oven voor een crunchy topping op je soep!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ pak(ken)
Linzen
½ zakje(s)
Afrikaanse kruidenmix
1 stuk(s)
Rode ui
1 stuk(s)
Wortel
1 tl
Verse gember
2.5 gram
Verse bladpeterselie
40 gram
Labne
½ pak(ken)
Kikkererwten
¼ zakje(s)
BBQ-rub
20 gram
Dadelstukjes
2 stuk(s)
Pitabroodje
½ pak(ken)
Tomatenblokjes
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
¾ el
Olijfolie
200 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon (zie Tip). Rasp de gember. Snipper de ui grof. Pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de wortel in de lengte en snijd in dunne halve maantjes. Snijd de puntpaprika in kleine blokjes.
Gezondheidstip: Let jij op je zoutinname? Vervang de bouillon dan door kokend water.
Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de gember, knoflook, ui, wortel, puntpaprika en dadelstukjes toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 8 - 10 minuten koken.
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Houd de helft van de kikkererwten apart om later in de soep te gebruiken. Dep de overige kikkererwten droog met keukenpapier. Voeg de droge kikkererwten toe aan een kom en meng met de BBQ-rub (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en een klein scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en rooster 20 minuten in de oven, of tot de kikkererwten goudbruin en krokant zijn.
Bak de pita's 6 - 8 minuten mee in de oven tot ze goudbruin kleuren, of rooster de pita's in een broodrooster. Hak de peterselie grof. Laat de linzen uitlekken in een vergiet.
Voeg de Afrikaanse kruidenmix toe aan de soep en pureer het geheel met een staafmixer. Roer de linzen en de achtergehouden kikkererwten door de soep. Proef de soep en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Verhit het geheel nog 2 - 3 minuten.
Serveer de soep in diepe borden. Leg de geroosterde kikkerertwen erbovenop en garneer met de peterselie en de labne. Serveer de pita's ernaast.
Weetje: Kikkererwten zitten vol vezels, eiwitten, gezonde langzame koolhydraten, vitaminen en mineralen. Zoals vitamine E voor een sterke weerstand - ze bevatten er wel 4 tot 5 keer meer van dan andere peulvruchten.