Benieuwd hoe je een zelfgemaakte bechamelsaus maakt voor een traditionele lasagne met veel groenten? Met dit recept gaat dat heel makkelijk!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
200 gram
Italiaanse groentemix
(Kan bevatten Selderij)
½ zakje(s)
Siciliaanse kruidenmix
200 gram
Passata
100 ml
Biologische halfvolle melk
(Bevat Melk (inclusief lactose))
100 gram
Verse lasagnebladen
(Bevat Eieren, Tarwe)
25 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ el
Olijfolie
¼ el
Suiker
10 gram
[Plantaardige] roomboter
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
15 gram
Bloem
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui.
Verhit de olijfolie in een hapjespan met deksel. Fruit de knoflook en ui 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de Italiaanse groentemix en de Siciliaanse kruiden toe en roerbak 4 - 5 minuten mee. Voeg de passata en per persoon: 1/4 el suiker en 2 el water toe. Laat, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken, of tot de groenten beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Meet de benodigde hoeveelheid bloem en roomboter af (zie Tip 1). Verhit de roomboter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door met een garde tot deze lichtbruin kleurt. Voeg â…“ van de melk toe en roer door tot de melk volledig is opgenomen. Wacht tot de saus zachtjes kookt en herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige melk. Voeg de melk geleidelijk toe en roer constant om klontjes te voorkomen (zie Tip 2). Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg naar smaak peper toe.
Tip 1: Bij het maken van de roux is het belangrijk dat je goed op de verhouding van bloem en roomboter let. Meet het eventueel zelf af met maatlepels (of een weegschaal): 1 el roomboter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.
Tip 2: Toch klontjes gekregen? Probeer eerst met de garde alles weg te kloppen en schenk vervolgens door een zeef.
Verdeel een dun laagje tomatensaus over de bodem van een ovenschaal en leg er een vers lasagneblad bovenop (zie Tip). Bedek het lasagneblad met een dun laagje bechamelsaus. Schenk hier weer een dun laagje tomatensaus overheen. Herhaal dit tot alle lasagnebladen op zijn en eindig met een laag bechamelsaus.
Tip: Snijd de lasagnebladen op maat zodat ze mooi in jouw ovenschaal passen.
Strooi de geraspte belegen kaas over de lasagne. Bak de lasagne 30 - 35 minuten in de oven, of tot hij een mooi krokant korstje heeft.
Laat de lasagne voor het serveren 3 minuten rusten zodat hij steviger wordt. Verdeel de lasagne over de borden.