Kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en smaakmakers is alles wat je nodig hebt voor hummus. Daarnaast kan je met kruiden eindeloos variëren!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
25 g
Bulgur
½ piece
Eggplant
1 piece
Bell pepper
½ piece
Red onion
1 piece
Garlic
1 piece
Tomato
5 g
Fresh flat leaf parsley & mint
½ piece
Lemon
½ can
Chickpeas
40 g
Yogurt-tahini sauce
0.16 sachet(s)
Ground cumin
2 piece
Wholewheat pita bread
½ tablespoon
Extra virgin olive oil
to taste
Salt and pepper
75 milliliters
Low sodium vegetable stock
½ tablespoon
Olive oil
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon in een pan met deksel voor de bulgur. Voeg de bulgur toe aan de bouillon en kook, afgedekt, in 15 – 17 minuten gaar op laag vuur. Roer regelmatig. Giet daarna af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd de aubergine in plakken van 1/2 cm dik en verdeel over een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met zout. Snijd de paprika's in grove stukken en de rode ui in halve ringen en meng beide in een saladekom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel naast de aubergine over de bakplaat. Leg de knoflookteen, ongeschild, bij de groenten en bak alles 20 – 25 minuten in de oven, of tot de groenten gaar zijn.
Snijd ondertussen de tomaat in kleine blokjes van 1/2 cm. Snijd de verse munt en bladpeterselie fijn. Pers de citroen uit. Meng in dezelfde saladekom de tomaat met het grootste deel van de munt en peterselie, 1/2 el citroensap per persoon, 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon en peper en zout naar smaak. Bewaar apart.
Laat de kikkererwten uitlekken. Meng de kikkererwten in een hoge kom met de yoghurt-tahinsaus, het gemalen komijnzaad, 1/2 el citroensap per persoon, een flinke snuf zout en peper naar smaak. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde hummus. Bewaar apart.
Tip: Kikkererwten zitten vol voedingsvezels. In combinatie met de groenten, bulgur en het volkoren pitabrood krijg je wel 75% van de ADH aan vezels binnen.
Bak de pitabroodjes 3 – 5 minuten in de oven of broodrooster. Voeg de bulgur toe aan de saladekom en roer goed door. Haal de knoflook voorzichtig uit de schil en voeg samen met de aubergine bij de hummus. Mix opnieuw glad. Proef de hummus en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Schep de hummus op een groot bord en schuif de hummus met de bolle kant van een lepel naar de zijkanten van het bord. Leg de ui en paprika naast de hummus en schep de tabouleh erbij. Garneer het gerecht met de overige munt en peterselie. Besprenkel eventueel naar smaak met extra vierge olijfolie. Serveer met de pitabroodjes.