Bowl met miso glazed zalm
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bowl met miso glazed zalm

Bowl met miso glazed zalm

met geroosterde broccoli en gemberrijst

In dit gerecht marineer je de zalm met een miso marinade. Miso is een Japanse smaakmaker met een typische umamismaak. Umami betekent in het Japans hartig of heerlijkheid en is een van de vijf basissmaken. Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën

Labels:
Extra groente
Allergenen :
Soja
Tarwe
Sesamzaad

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Knoflookteen

15 gram

Witte miso

(Bevat Soja, Tarwe)

5 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

1 stuk(s)

Zalmfilet

250 gram

Broccoli

1 cm

Verse gember

½ stuk(s)

Ui

55 gram

Risottorijst

⅓ zakje(s)

Gomasio

(Bevat Sesamzaad)

Zelf toevoegen

¾ el

Zonnebloemolie

1 el

Honing

naar smaak

Peper en zout

0.1 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)688 kcal
Energie (kJ)2879 kJ
Vetten29 g
waarvan verzadigd4 g
Koolhydraten67 g
waarvan suikers15 g
Vezels9.5 g
Eiwitten32 g
Zout3 g

Benodigdheden

Grote kom
Kom
Bakplaat met bakpapier
Rasp
Pan met deksel
Koekenpan

Instructies

Marinade maken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een grote kom: de helft van de knoflook, de miso, de sojasaus en de honing. Roer goed door en leg de zalmfilet in de marinade met het vel naar de boven. Verdeel met een lepel wat van de marinade over de zalm. Laat de zalm marineren tot gebruik.

Broccoli roosteren
2

Weeg de broccoli af. Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes (als ze te groot zijn garen ze niet goed) en de steel in kleine blokjes. Meng de broccoli in een kom met 1/2 el zonnebloemolie per persoon, peper en zout. Verdeel de broccoli over de bakplaat met bakpapier. Rooster de broccoli 20 – 25 minuten in de oven, of tot hij beetgaar is. Schep halverwege om.

Tip: De topjes mogen donker worden, dit zorgt voor een extra nootachtige smaak. Let er wel op dat de broccoli niet verbrandt.

Snijden
3

Rasp de gember met een fijne rasp. Snipper de ui.

Risottorijst maken
4

Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de andere helft van de knoflook, de gember en de gesnipperde ui 1 minuut. Weeg de risottorijst af. Voeg de risottorijst toe met 250 ml water per persoon en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Kook, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Je gebruikt niet alle risottorijst. Van de overige rijst kun je samen met havermout, melk en een banaan of dadels de volgende dag een lekker haver-rijstepap ontbijt maken.

Zalm bakken
5

Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 3 - 5 minuten op de huid. Verlaag het vuur en draai de zalm om en bak nog 1 - 2 minuten op de andere kant, met de huid omhoog. Haal de zalm uit de pan en schenk de marinade in de pan. Verhit de marinade nog 2 minuten met 1 el water per persoon.

Tip: Wist je dat zalm essentiële vetzuren bevat zoals omega 3? Deze moet je uit je voeding opnemen want je lichaam kan deze niet zelf aanmaken. Je krijgt al voldoende omega-3 binnen als je 1 keer per week vis eet, bij voorkeur vette vis zoals haring of zalm.

Serveren
6

Verdeel de risottorijst over diepe borden. Leg de zalmfilet op de risottorijst. Serveer met de broccoliroosjes eromheen. Besprenkel de broccoli en de zalm met de marinade uit de pan. Garneer met het gomasio.