Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur

Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur

met zelfgemaakte muhammara en naanbrood

Het eerste dat opvalt wat betreft groenten in dit recept is natuurlijk de aubergine op je bord. Maar ook de pittige muhammara zit vol veggies en draagt flink bij tot je dagelijkse groente-inname.

Labels:
Veggie
Klimaatbewust
Allergenen :
Tarwe
Walnoten
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd30 minuten
NiveauMoeilijk

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

1 stuk(s)

Rode puntpaprika

½ zakje(s)

Midden-Oosterse kruidenmix

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Naanbrood

(Bevat Tarwe)

75 gram

Bulgur

(Bevat Tarwe Kan bevatten Soja)

0.15 stuk(s)

Rode peper

¼ stuk(s)

Citroen

2.5 gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

10 gram

Walnootstukjes

(Bevat Walnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

⅓ zakje(s)

Gemalen komijnzaad

40 gram

Yazzara

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 tl

Bruine basterdsuiker

2 el

Olijfolie

175 ml

Water

⅓ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3508 kJ
Energie (kcal)838 kcal
Vetten39.4 g
waarvan verzadigd5.8 g
Koolhydraten93.7 g
waarvan suikers18 g
Vezels21.8 g
Eiwitten19.1 g
Zout1.8 g

Benodigdheden

Koekenpan
Bakplaat met bakpapier
Kleine kom
Pan
Rasp
Hoge kom
Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de aubergine in de lengte. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Leg de aubergine op de schil in de pan en bak 2 minuten. Verlaag het vuur, draai de aubergine om en bak nog 5 minuten. Halveer de rode puntpaprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de puntpaprika in dunne repen.

Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat hij vol zit met ijzer en vitamine C?

Roosteren
2

Meng in een kleine kom per persoon: 1 tl Midden-Oosterse kruiden en 1/2 el olijfolie. Haal de aubergine uit de pan, leg op de schil op een bakplaat met bakpapier en smeer in met de kruidenolie. Leg ook de puntpaprika en 1/2 knoflookteen per persoon op de bakplaat. Besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rooster de groenten 12 - 15 minuten in de oven. Bak het naanbrood de laatste 2 - 3 minuten mee.

Bulgur koken
3

Breng het water aan de kook in een pan en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg de bulgur toe en kook, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Roer regelmatig goed door. Giet af indien nodig. 

Smaakmakers snijden
4

Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd 1/8 rode peper per persoon fijn. Was de citroen grondig. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en snijd de citroen in partjes. Snijd de bladpeterselie grof. Haal, wanneer de aubergine gaar is, de paprika en knoflook van de bakplaat. Zet de oven uit, maar houd de aubergine en het naanbrood warm in de oven. Knijp de knoflook uit het velletje. 

Muhammara maken
5

Voeg aan een hoge kom de walnootstukjes, knoflook, rode peper, de helft van de paprika en per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl komijn, 1 tl bruine suiker en 1/2 tl Midden-Oosterse kruiden toe. Mix met een staafmixer tot een dikke egale pasta. Pers er 1 citroenpartje per persoon boven uit en voeg peper en zout naar smaak toe. Meng goed.

Serveren
6

Meng de overige paprika, de bladpeterselie en 1 tl citroenrasp per persoon door de bulgur. Verdeel de bulgur over diepe borden of kommen en leg de aubergine erbovenop. Serveer met de muhammara, de yazzara, het naanbrood en de citroenpartjes.