Vandaag maak je zelf muhammara - een pittige dip met de kleur (ahmar) verscholen in zijn naam - rood(kleurig) in het Arabisch.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Aubergine
1 stuk(s)
Rode puntpaprika
½ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Naanbrood
(Bevat Tarwe)
75 gram
Bulgur
(Bevat Tarwe Kan bevatten Soja)
0.15 stuk(s)
Rode peper
¼ stuk(s)
Citroen
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
10 gram
Walnootstukjes
(Bevat Walnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
â…“ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
40 gram
Yazzara
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 tl
Bruine basterdsuiker
2 el
Olijfolie
â…“ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Leg de aubergine op de schil in de pan en bak 2 minuten. Verlaag het vuur, draai de aubergine om en bak nog 5 minuten. Halveer de rode puntpaprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen.
Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat hij vol zit met ijzer en vitamine C?
Meng in een kleine kom per persoon: 1 tl Midden-Oosterse kruiden en 1/2 el olijfolie. Haal de aubergine uit de pan, leg op de schil op een bakplaat met bakpapier en smeer in met de kruidenolie. Leg ook de puntpaprika en 1/2 knoflookteen per persoon op de bakplaat. Besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rooster de groenten 12 – 15 minuten in de oven. Bak het naanbrood de laatste 2 – 3 minuten mee.
Breng 175 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel. Verkruimel 1/3 groentebouillonblokje per persoon boven de pan. Voeg de bulgur toe en kook, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Roer regelmatig goed door. Giet af indien nodig.
Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd 1/8 rode peper per persoon fijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp. Snijd de citroen daarna in partjes. Snijd de bladpeterselie grof. Haal, wanneer de aubergine gaar is, de paprika en knoflook van de bakplaat. Zet de oven uit, maar houd de aubergine en het naanbrood warm in de oven. Knijp de knoflook uit het velletje.
Voeg aan een hoge kom de walnootstukjes, knoflook, fijngesneden rode peper en de helft van de paprika toe. Voeg hier per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl komijn, 1 tl bruine suiker en 1/2 tl Midden-Oosterse kruiden aan toe. Mix met een staafmixer tot een dikke egale pasta. Pers er 1 citroenpartje per persoon boven uit en voeg peper en zout naar smaak toe. Meng goed.
Meng de overgebleven paprika door de bulgur, samen met de bladpeterselie en 1 tl citroenrasp per persoon. Verdeel de bulgur over diepe borden of kommen en leg er 1/2 aubergine per persoon op. Serveer de muhammara en yazzara ernaast. Garneer met de overige citroenpartjes en het naanbrood.