Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en zelfgemaakte muhammara
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en zelfgemaakte muhammara

Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en zelfgemaakte muhammara

met parelcouscous en naanbrood

Vandaag maak je zelf muhammara - een pittige dip met de kleur (ahmar) verscholen in zijn naam - rood(kleurig) in het Arabisch.

Labels:
Veggie
Klimaatbewust
Allergenen :
Tarwe
Walnoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd30 minuten
NiveauMoeilijk

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

1 stuk(s)

Rode puntpaprika

½ zakje(s)

Midden-Oosterse kruidenmix

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Naanbrood

(Bevat Tarwe)

0.13 stuk(s)

Rode peper

¼ stuk(s)

Citroen

5 gram

Verse bladpeterselie

10 gram

Walnootstukjes

(Bevat Walnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

⅓ zakje(s)

Gemalen komijnzaad

40 gram

Hummus

75 gram

Parelcouscous

(Bevat Tarwe Kan bevatten Eieren, Mosterd, Soja, Lupine)

Zelf toevoegen

1 tl

Bruine basterdsuiker

2 el

Olijfolie

½ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)896 kcal
Energie (kJ)3750 kJ
Vetten42 g
waarvan verzadigd6 g
Koolhydraten99.1 g
waarvan suikers18.1 g
Vezels10.9 g
Eiwitten20.6 g
Zout2.3 g

Benodigdheden

Koekenpan
Bakplaat met bakpapier
Kleine kom
Pan met deksel
Rasp
Hoge kom
Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Leg de aubergine op de schil in de pan en bak 2 minuten. Verlaag het vuur, draai de aubergine om en bak nog 5 minuten. Halveer de rode puntpaprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen.

Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat hij vol zit met ijzer en vitamine C?

Roosteren
2

Meng in een kleine kom per persoon: 1 tl Midden-Oosterse kruiden en 1/2 el olijfolie. Haal de aubergine uit de pan, leg op de schil op een bakplaat met bakpapier en smeer in met de kruidenolie. Leg ook de puntpaprika en 1/2 knoflookteen per persoon op de bakplaat. Besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rooster de groenten 12 – 15 minuten in de oven. Bak het naanbrood de laatste 2 – 3 minuten mee.

Parelcouscous koken
3

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Verkruimel 1/2 groentebouillonblokje per persoon boven de pan. Voeg de parelcouscous toe en kook, afgedekt, in 8 - 10 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.

Smaakmakers snijden
4

Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd 1/8 rode peper per persoon fijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp. Snijd de citroen daarna in partjes. Snijd de bladpeterselie grof. Haal, wanneer de aubergine gaar is, de paprika en knoflook van de bakplaat. Zet de oven uit, maar houd de aubergine en het naanbrood warm in de oven. Knijp de knoflook uit het velletje.

Let op: de rode peper is pittig! Houd je daar niet zo van of eten er kinderen mee? Voeg dan minder toe of serveer de rode peper apart.

Muhammara maken
5

Voeg de walnootstukjes, knoflook, fijngesneden rode peper en de helft van de paprika toe aan een hoge kom. Voeg hier per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl komijn, 1 tl bruine suiker en 1/2 tl Midden-Oosterse kruiden aan toe. Mix met een staafmixer tot een dikke egale pasta. Pers er 1 citroenpartje per persoon boven uit en voeg peper en zout naar smaak toe. Meng goed.

Serveren
6

Meng de overgebleven paprika door de parelcouscous, samen met de bladpeterselie en 1 tl citroenrasp per persoon. Verdeel de parelcouscous over diepe borden of kommen en leg daarop 1/2 aubergine per persoon. Serveer de muhammara en hummus ernaast. Garneer met de overige citroenpartjes en het naanbrood.