Voor dit gerecht gebruik je opperdoezer aardappelen. Dit is een vaste aardappel die alleen in het Noord-Hollandse Opperdoes verbouwd mag worden. Door de aardappelen eerst te koken en daarna in de oven te bakken, worden de partjes goed gaar en lekker krokant aan de buitenkant. Serveer met de zalmfilet en de geroosterde bospeen.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
2 unit
Knoflookteen
200 g
Peen
250 g
Opperdoezer Ronde aardappelen
10 g
Pecannoten
(Contains Tree nuts)
1 unit
Zalmfilet met huid
(Contains Fish)
1 tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven op 180 graden. Breng in 2 pannen met deksel 400 ml water per pan aan de kook voor zowel de bospeen als de aardappelen. Leg de knoflookteen in zijn geheel in de oven en laat 20 minuten poffen.
Verwijder het loof van de bospeen en bewaar apart. Halveer de bospeen in de lengte en snijd vervolgens in de lengte in kwarten. Kook de bospeen in een pan met deksel, 10 minuten op middelhoog vuur. Giet daarna af.
Schil of was ondertussen de aardappelen (opperdoezer) grondig en snijd in kwarten. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten in de andere pan met deksel. Giet daarna af.
Verdeel vervolgens de bospeen over een bakplaat met bakpapier en besprenkel met de helft van de olijfolie. Verhoog de oventemperatuur naar 220 graden en bak de bospeen 15 minuten.
Maak de knoflook-wortelloofdukkah: Gebruik 10 g wortelloof per persoon en spoel deze af. Rooster de pecannoten in een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur. Haal de knoflook uit de oven en schraap met een lepeltje de binnenkant uit de schil. Mix de pecannoten met de knoflook, extra vierge olijfolie, het wortlelloof, 1 el water per persoon en peper en zout naar smaak in een blender of hoge kom met staafmixer.
Verhit de overige olijfolie in de koekenpan en bak de zalmfilet 3 minuten op het vel. Draai de zalm om en bak nog 1 - 2 minuten op de andere kant. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de zalmfilet, bospeen en aardappelen over de borden. Garneer met de knoflook-wortelloofdukkah.