Bowl met misocourgette en sojabonensalade
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bowl met misocourgette en sojabonensalade

Bowl met misocourgette en sojabonensalade

met rijst, pittige bosui-salsa, cashewnoten en komkommer

Edamame groeit in trossen aan takken. De naam komt dan ook van het Japanse woord 'eda', dat tak betekent, en 'mame', dat bonen betekent - 'bonen aan takken' dus!

Labels:
Plantaardig
Allergenen :
Soja
•Tarwe
•Sesamzaad
•Cashewnoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd15 minuten
oventijd15 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

75 gram

Jasmijnrijst

½ stuk(s)

Courgette

15 gram

Witte miso

(Bevat Soja, Tarwe)

20 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

10 ml

Sesamolie

(Bevat Sesamzaad)

¼ stuk(s)

Rode peper

10 gram

Cashewstukjes

(Bevat Cashewnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

50 gram

Sojabonen

(Bevat Soja)

¼ bosje(s)

Bosui

½ stuk(s)

[Mini-]komkommer

5 gram

Gemberpuree

½ zakje(s)

Furikake

(Bevat Sesamzaad, Soja, Tarwe)

Zelf toevoegen

½ el

Olijfolie

1 el

Wittewijnazijn

½ el

[Plantaardige] mayonaise

½ el

Honing [of plantaardig alternatief]

1 tl

Suiker

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2975 kJ
Energie (kcal)711 kcal
Vetten31.7 g
waarvan verzadigd4.9 g
Koolhydraten85.3 g
waarvan suikers18.5 g
Vezels4.6 g
Eiwitten18.6 g
Zout5.1 g

Benodigdheden

•Pan met deksel
•Koekenpan met deksel
•Kleine kom

Instructies

Boil
1
  • Boil plenty of water in a pot or saucepan and cook the rice for 12 - 15 minutes, then drain and set aside.
  • Halve the courgette lengthways and score the flesh in a criss-cross pattern, taking care not to pierce through the skin. Season with salt and pepper.
  • Heat a drizzle of olive oil in a frying pan over medium-high heat. Fry the courgette face-down for 5 - 8 minutes, covered.
Make the sauce
2
  • In a small bowl, combine the miso paste with the honey, the ginger paste and half of the soy sauce (see Tip). 
  • Season to taste with salt and pepper.
  • Turn over the courgette and top with the miso sauce. Turn again and reduce the heat, then fry face-down for 1 minute.

Health Tip: if you're watching your salt intake, use just a quarter of the soy sauce and then add more later as preferred when serving.

Make the dressing
3
  • Finely chop the scallions. Deseed and finely chop the red chilli pepper.
  • In a small bowl, combine the chilli pepper* with the sesame oil, the furikake, the scallions, and half of the white wine vinegar. Season to taste with salt and pepper.
  • In a salad bowl, combine the mayonnaise with the rest of the soy sauce. Season to taste with salt and pepper. 

*Take care, this ingredient is spicy! Use as preferred.

Serve
4
  • Slice the cucumber and transfer to the salad bowl. Add the edamame, then toss well to combine.
  • To the rice, add the sugar, a pinch of salt and the rest of the white wine vinegar. Mix well to combine.
  • Serve the rice in on deep plates. Top with the miso courgette and the edamame-cucumber salad alongside.
  • Garnish with the scallion salsa and the cashews.