HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconVegetarische Witlofgratin Met Aardappel, Krulpeterselie En Verse Nootmuskaat
topBanner
Vegetarische witlofgratin met aardappel, krulpeterselie en verse nootmuskaat

Vegetarische witlofgratin met aardappel, krulpeterselie en verse nootmuskaat

Lees meer

Dit gerecht is een vegetarische variatie op de klassieke witlofschotel. Het is wat zachter van smaak, doordat de witlof eerst gebakken wordt. Dit is een lekkere combinatie met de verse nootmuskaat en frisse peterselie.

Labels:OriginalVeggie
Allergenen :EiMelk

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Ingredienten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingredientenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

500 gram

Vastkokende aardappelen

1 stuk(s)

Ui

4 stuk(s)

Witlof

1 stuk(s)

Nootmuskaat

6 takje(s)

Verse krulpeterselie

(Kan bevattenSelderij)

2 stuk(s)

Ei

(BevatEi)

200 ml

Kookroom

(BevatMelk)

50 gram

Komijnenkaas, geraspt

(BevatMelk)

Zelf toevoegen

2 el

Roomboter

(BevatMelk)

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kcal)777 kcal
Energie (kJ)3251 kJ
Vetten48.0 g
waarvan verzadigd29.4 g
Koolhydraten61 g
waarvan suikers13.9 g
Vezels8 g
Eiwitten23 g
Zout0.8 g
Instructiesarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Verwarm de oven voor op 210 graden en breng in een pan met deksel 400 ml water per persoon aan de kook voor de aardappelen. Was de aardappelen (nicola) grondig en snijd in plakken van ½ cm dik. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

2

Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Snijd de harde onderkant van de stronken witlof en snijd de witlof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd de witlof vervolgens in repen. Rasp met een fijne rasp 1 tl nootmuskaat per persoon. Snijd de krulpeterselie fijn.

3

Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan en bak de ui en witlof 5 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig door en breng op smaak met de geraspte nootmuskaat, peper en zout (zie tip!).

4

Kluts de eieren met een vork in een kom. Meng met de kookroom en de helft van de kaas. Roer de krulpeterselie erdoor, maar houd een klein beetje apart ter garnering. Breng op smaak met peper en zout.

5

Vet de ovenschaal in met de overige roomboter. Doe de ui en witlof in een ovenschaal en bedek dakpansgewijs met de aardappelen. Schenk het eimengsel erover en bestrooi met de overige kaas. Bak 16 - 18 minuten in de oven of totdat het eimengsel stevig is geworden.

6

Verdeel de aardappel-witlofschotel over de borden (zie tip) . Garneer de schotel met de achtergehouden krulpeterselie en rasp er naar smaak eventueel nog wat nootmuskaat over.