Vegetarische witlofgratin met aardappel, krulpeterselie en verse nootmuskaat
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vegetarische witlofgratin met aardappel, krulpeterselie en verse nootmuskaat

Vegetarische witlofgratin met aardappel, krulpeterselie en verse nootmuskaat

Dit gerecht is een vegetarische variatie op de klassieke witlofschotel. Het is wat zachter van smaak, doordat de witlof eerst gebakken wordt. Dit is een lekkere combinatie met de verse nootmuskaat en frisse peterselie.

Labels:
Chef's Choice
Veggie
Allergenen :
Eieren
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
oventijd
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Vastkokende aardappelen

½ stuk(s)

Ui

2 stuk(s)

Witlof

1 stuk(s)

Nootmuskaat

3 takje(s)

Verse krulpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

100 ml

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Komijnenkaas, geraspt

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)777 kcal
Energie (kJ)3251 kJ
Vetten48 g
waarvan verzadigd29.4 g
Koolhydraten61 g
waarvan suikers13.9 g
Vezels8 g
Eiwitten23 g
Zout0.8 g

Instructies

Aardappelen koken
1

Verwarm de oven voor op 210 graden en breng in een pan met deksel 400 ml water per persoon aan de kook voor de aardappelen. Was de aardappelen (nicola) grondig en snijd in plakken van ½ cm dik. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Groenten snijden
2

Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Snijd de harde onderkant van de stronken witlof en snijd de witlof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd de witlof vervolgens in repen. Rasp met een fijne rasp 1 tl nootmuskaat per persoon. Snijd de krulpeterselie fijn.

Bakken
3

Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan en bak de ui en witlof 5 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig door en breng op smaak met de geraspte nootmuskaat, peper en zout (zie tip!).

Salade maken
4

Kluts de eieren met een vork in een kom. Meng met de kookroom en de helft van de kaas. Roer de krulpeterselie erdoor, maar houd een klein beetje apart ter garnering. Breng op smaak met peper en zout.

Oven bakken
5

Vet de ovenschaal in met de overige roomboter. Doe de ui en witlof in een ovenschaal en bedek dakpansgewijs met de aardappelen. Schenk het eimengsel erover en bestrooi met de overige kaas. Bak 16 - 18 minuten in de oven of totdat het eimengsel stevig is geworden.

Serveren
6

Verdeel de aardappel-witlofschotel over de borden (zie tip) . Garneer de schotel met de achtergehouden krulpeterselie en rasp er naar smaak eventueel nog wat nootmuskaat over.