Gyros is de Griekse variant van shoarma en wordt traditioneel gekruid met kardemom, komijn, oregano en tijm - net als de varkenshaasreepjes in dit recept.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
⅓ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
0.99 tl
Paprikapoeder
50 gram
Paprikareepjes
2 stuk(s)
Pitabroodje
100 gram
Gyros van varkenshaas
1 stuk(s)
Tomaat
⅓ head
Botersla
25 gram
Biologische volle yoghurt
½ el
Extra vierge olijfolie
½ el
Witte balsamicoazijn
1 el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn.
Tip: Je kunt de pitabroodjes ook opwarmen in een broodrooster.
Verhit 1 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak het komijnzaad, het paprikapoeder, de rode ui, de paprikareepjes en de helft van de knoflook 2 - 3 minuten aan. Bak de pitabroodjes 4 - 5 minuten in de oven. Voeg de varkenshaasreepjes toe aan de hapjespan en bak nog 3 - 6 minuten, of tot ze gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Is de oven nog niet helemaal op temperatuur? Bak de pitabroodjes dan iets langer.
Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie en 1/2 el witte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de tomaat in partjes. Snijd de botersla grof en houd wat sla apart om later de pita's mee te beleggen. Meng de rest van de botersla en tomaat met de dressing. Meng in een kleine kom de yoghurt met de overige knoflook. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de pita's voor de helft open en vul deze met de overgebleven sla, gebakken groenten en varkenshaasreepjes. Verdeel de yoghurt-knoflooksaus over de pita's. Serveer de salade erbij.