
Japanse stijl bowl met kipgehaktballetjes
met groene groenten en knoflookrijst
Door de rijst in knoflook en sesamolie te bereiden voeg je extra veel smaak toe aan dit gerecht!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
100 gram
Kipgehakt met Oosterse kruiden
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
1 stuk(s)
Knoflookteen
75 gram
Sushirijst
¼ bosje(s)
Bosui
½ stuk(s)
Paksoi
50 gram
Sojabonen
(Bevat Soja)
5 ml
Sesamolie
(Bevat Sesamzaad)
⅓ zakje(s)
Furikake
(Bevat Sesamzaad, Soja, Tarwe)
½ bosje(s)
Radijs
Zelf toevoegen
1 el
Wittewijnazijn
110 ml
[Zoutarme] kippenbouillon
½ el
Zonnebloemolie
½ el
Honing
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies

Breng 175 ml water per persoon, afgedekt, aan de kook in een pan met deksel. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Voeg de juiste hoeveelheid sushirijst, zet het vuur laag zodat het zachtjes kookt en laat 12 - 15 minuten koken (zie Tip). Zet het vuur daarna uit en laat, afgedekt, staan tot serveren.
Tip: Voeg eventueel meer kokend water toe als de rijst te snel droogkookt.

Verwijder ondertussen de steelaanzet van de paksoi, snijd zowel de stelen als het blad van de paksoi klein en bewaar de stelen en groene bladeren apart van elkaar. Snijd de radijs in dunne plakjes, meng in een kom met 1/2 el wittewijnazijn per persoon, peper en zout.
Weetje: Paksoi bevat veel foliumzuur, een vitamine die behoort tot het vitamine B-complex. Deze vitamine is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen - en dit is nodig voor energie!

Meng in een tweede kom het gehakt met het witte gedeelte van de bosui, peper en zout. Draai 3 - 4 balletjes per persoon van het gehakt. Verhit de helft van de sesamolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 3 - 4 minuten rondom bruin. Draai het vuur laag, dek de pan af en bak nog 8 - 10 minuten, of tot de gehaktballetjes gaar zijn.

Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een tweede koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, het witte gedeelte van de paksoi en de sojabonen toe en bak 4 minuten. Voeg het groene gedeelte van de paksoi toe en bak 1 minuut verder. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit, maar laat de groenten in de pan tot serveren.

Voeg de sojasaus en per persoon: 2 el water en 1/2 el honing toe aan de koekenpan met gehaktballetjes (zie Tip). Verhit het geheel al roerend nog 2 - 3 minuten.
Tip: Let jij op je zoutinname? Voeg dan de helft van de sojasaus toe. Wie wil kan na het serveren naar smaak meer toevoegen.

Voeg 1 1/2 el zoetzure vocht van de radijzen per persoon bij de gekookte sushirijst en meng goed. Verdeel de rijst over kommen. Leg de paksoi, sojabonen en gehaktballetjes erop. Giet de overige soja-honingsaus over de gehaktballetjes en de groenten. Leg de zure radijs erbij. Garneer het gerecht met de overige sesamolie, de furikake en het groene gedeelte van de bosui.