
Gado gado met sperziebonen en kokos-pindasaus
met witte rijst, komkommer, taugé en gekookt ei
Wist je dat gado gemengd betekent? Deze Indonesische salade wordt ook wel koud gegeten en wordt gekenmerkt door de pindadressing.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
100 gram
Sperziebonen
½ stuk(s)
Komkommer
75 gram
Jasmijnrijst
2 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
100 gram
Gesneden spitskool
½ zakje(s)
Javaanse wokpasta
(Bevat Soja, Gluten, Tarwe, Sesamzaad)
90 ml
Kokosmelk
1.5 bakje(s)
Pindakaas
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten)
25 gram
Taugé
Zelf toevoegen
1 tl
Sambal
¼ stuk(s)
Groentebouillonblokje
2 el
Ketjap manis
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies
- Breng in 2 pannen met deksel water aan de kook voor de sperziebonen en rijst.
- Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken.
- Schil de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf (zie Tip).
- Snijd de komkommer in plakjes.
Tip: Voor een mooi effect laat je tussen elke baan die je eraf schilt een klein stukje groen zitten.
- Kook de rijst, afgedekt, 12 - 15 minuten op laag vuur. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
- Spoel de eieren goed af. Kook de sperziebonen en 2 eieren per persoon, afgedekt, in de andere pan met een flinke snuf zout (zie Tip).
- Haal na 5 - 8 minuten de eieren uit de pan en spoel af met koud water.
- Voeg de spitskool toe aan de sperziebonen en kook nog 1 - 2 minuten. Giet daarna af.
Tip: Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle rijst en eieren, maar gebruik de helft voor deze maaltijd. De rest kun je de volgende dag gemakkelijk opbakken met je favoriete groenten.
- Bak de Javaanse wokpasta in een steelpan op middelhoog vuur tot hij begint te geuren.
- Weeg de kokosmelk af, voeg toe en kook 1 minuut. Zet het vuur daarna lager.
- Voeg de pindakaas en per persoon: 2 el ketjap, 1/4 bouillonblokje en 1 tl sambal toe en meng goed door (zie Tip 1 & 2).
- Breng op smaak met peper en zout en laat de saus 5 - 6 minuten indikken op laag vuur.
Let op: sambal is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder of laat achterwege.
Tip 1: Heb je geen ketjap in huis? Gebruik dan sojasaus, dat is net zo lekker!
Tip 2: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de ketjap of laat het bouillonblokje achterwege.
- Pel de eieren en halveer ze.
- Verdeel de rijst over diepe borden en leg de sperziebonen, komkommer, taugé en spitskool erbovenop.
- Garneer met de eieren en serveer met de kokos-pindasaus.
Weetje: In sperziebonen zitten belangrijke mineralen, zoals kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk, en zowel ijzer als foliumzuur voor een energiek gevoel.