HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconFeestelijke Kalkoenrollade Met Serranoham En Cranberrysaus
topBanner
Feestelijke kalkoenrollade met serranoham en cranberrysaus

Feestelijke kalkoenrollade met serranoham en cranberrysaus

met romige champignons en wortel-zoete aardappelpuree

Bourgondisch
Lees meer

De kalkoenrollade in dit recept is gevuld met cranberry's en omhult in serranoham - perfect om in goed gezelschap van te genieten.

Labels:FestivitiesExtra groente
Allergenen :Melk (inclusief lactose)Walnoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd55 minuten
Bereidingstijd55 minuten
MoeilijkheidsgraadMoeilijk
Ingredienten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingredientenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

300 gram

Zoete aardappel

2 stuk(s)

Wortel

400 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Ui

1 takje(s)

Verse rozemarijn

2 stuk(s)

Knoflookteen

250 gram

Champignons

300 gram

Kalkoen met serranoham en cranberryvulling

40 gram

Cranberrychutney

200 ml

Slagroom

(BevatMelk (inclusief lactose))

2 snufje

Nootmuskaat

20 gram

Walnootstukjes

(BevatWalnotenKan bevattenPinda's, Noten, Sesamzaad)

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

1 el

Wittewijnazijn

100 ml

Runderbouillon

3 el

Roomboter

2 el

Zwarte balsamicoazijn

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kcal)1238 kcal
Energie (kJ)5179 kJ
Vetten72.0 g
waarvan verzadigd34.0 g
Koolhydraten98 g
waarvan suikers32.0 g
Vezels14.54 g
Eiwitten44 g
Zout1.0 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Pan met deksel
Kom
Bakplaat met bakpapier
Ovenschaal
Koekenpan
Rasp
Staafmixer
Instructies
Instructiesarrow up iconarrow up icon
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Was de aardappelen grondig en snijd in blokjes van maximaal 2 cm. Meng in een kom de aardappelblokjes met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de blokjes over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goud bruin zijn. Schep halverwege om. Verhit ondertussen 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Bak de kalkoenrollade in 5 – 7 minuten rondom bruin. Bewaar de koekenpan met bakvet.

Tip: Kook je voor meer dan twee personen? Gebruik dan twee pannen met deksel voor de zoete aardappel en wortel.

2

Leg de rollade in een ovenschaal en bak 25 - 35 minuten in de oven. De baktijd van de kalkoen hangt af van de grootte van het stuk vlees. Houd voor 300 g ongeveer 25 minuten baktijd aan, voor 450 g 30 minuten en voor 600 g 35 minuten (zie Tip). Was of schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in blokjes. Zet de zoete aardappelen en wortel onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

3

Snipper ondertussen de ui. Ris de rozemarijn van de takjes en snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in kwarten. Bereid de bouillon. Verhit de koekenpan van de kalkoenrollade op middelhoog vuur. Bak de helft van de ui en 1/3 van de knoflook 2 - 3 minuten. Blus af met 1 el zwarte balsamicoazijn per persoon, de runderbouillon en de cranberrychutney. Roer goed door en laat 8 - 10 minuten inkoken.

Tip: De rollade is klaar als hij goudbruin is en als de sappen die uit de rollade komen helder zijn. Dit kun je controleren door met een satéprikker in het dikste gedeelte te prikken.

4

Verlaag het vuur en voeg 25 ml slagroom per persoon toe. Roer goed door, breng op smaak met peper en laat zachtjes koken op laag vuur tot serveren. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een andere koekenpan op middelmatig vuur. Voeg de overige ui en knoflook toe en bak 2 - 3 minuten. Verhoog het vuur en voeg de champignons toe. Bak 4 - 6 minuten op hoog vuur. Blus af met 1/2 el wittewijnazijn per persoon.

5

Verlaag het vuur en voeg 50 ml slagroom per persoon toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur staan tot serveren. Meng de fijngesneden rozemarijn met de aardappelblokjes. Voeg de zoete-aardappelblokjes en wortel toe aan een hoge kom met de overige slagroom en pureer glad met een staafmixer. Breng op smaak met 1 mespuntje geraspte nootmuskaat per persoon, peper en zout.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan 25 ml slagroom per persoon.

6

Snijd de kalkoenrollade in plakken. Serveer met de rozemarijnaardappelen, de champignons, de wortel-zoete aardappelcrème en de cranberry-balsamicosaus. Garneer met de walnootstukjes.

Tip: Vind je de puree nog te hard van textuur? Voeg dan wat kookvocht toe.