Bloemkoolsteak met blauwekaas-topping
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bloemkoolsteak met blauwekaas-topping

Bloemkoolsteak met blauwekaas-topping

met rozemarijn-aardappeltjes en gerookte champignons

Wist je dat ze in Denemarken ook blauwe kaas maken? Danablu heeft zelfs een beschermde status en mag enkel in Denemarken gemaakt worden van Deense koemelk.

Labels:
Veggie
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd40 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

65 gram

Champignons

3 stuk(s)

Knoflookteen

0.48 tl

Gerookt paprikapoeder

½ takje(s)

Verse rozemarijn

150 gram

Aardappelen

375 gram

Bloemkool

5 gram

Verse bladpeterselie

50 ml

Slagroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ zakje(s)

Midden-Oosterse kruidenmix

25 gram

Blauwekaasblokjes

5 gram

Walnootstukjes

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

1.25 el

Olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)699 kcal
Energie (kJ)2923 kJ
Vetten48 g
waarvan verzadigd20 g
Koolhydraten42 g
waarvan suikers4 g
Vezels10.5 g
Eiwitten18 g
Zout1 g

Benodigdheden

Kom
Bakplaat met bakpapier
Pan met deksel
Koekenpan met deksel
Hoge kom
Staafmixer
Kleine kom

Instructies

Champignons bereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de champignons in vieren. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng de champignons in een kom met de knoflook en per persoon: 1/2 el olijfolie en 1/2 tl gerookt paprikapoeder. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.

Tip: Gerookt paprikapoeder is vrij sterk van smaak, dus meet goed af.

Aardappelen bereiden
2

Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn. Was de aardappelen en snijd in parten. Meng in een kom de aardappel met de rozemarijn en 1/2 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout en verspreid over de helft van een bakplaat met bakpapier. Bak de aardappelen 15 minuten in de oven. Schep de aardappelen dan om en leg de champignons ernaast. Bak samen nog 15 - 25 minuten in de oven.

Tip: De champignons kunnen door de droge kruiden snel aanbranden. Houd ze goed in de gaten en dek eventueel op het laatste moment af met aluminiumfolie.

Bloemkool bereiden
3

Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Snijd 2 dikke plakken van 2 cm uit het midden van de bloemkool. De stam van de bloemkool blijft eraan zodat de roosjes er niet afvallen. Bewaar de bloemkool 'steaks' apart. Snijd de rest van de bloemkool in kleine roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in 10 - 12 minuten gaar, giet af en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Kook de bloemkoolroosjes goed gaar, zodat je een gladde puree krijgt na het pureren. Verleng zo nodig de kooktijd.

'Steak' bakken
4

Verhit per persoon: 1/4 el olijfolie en 1/2 el roomboter in een grote koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bestrooi de bloemkoolsteak met peper en zout en leg, zodra de olie goed heet is, voorzichtig in de pan. Bak in 1 - 3 minuten per kant goudbruin. Verlaag het vuur, dek de pan af en laat de bloemkoolsteak nog 8 - 10 minuten garen. Keer halverwege om en bestrooi met nog wat zwarte peper.

Tip: Bloemkool is rijk aan calcium voor sterke botten en tanden, vitamine C voor de weerstand, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen.

Bloemkool pureren
5

Snijd ondertussen de bladpeterselie fijn. Meng de gekookte bloemkoolroosjes, de helft van de bladpeterselie en per persoon 50 ml slagroom en 1 tl Midden-Oosterse kruiden in een hoge kom. Pureer met een staafmixer tot een gladde, dikke saus. Doe de puree terug in de pan met deksel en houdt op laag vuur warm tot het gerecht klaar is. Breng goed op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verbrokkel de danablu en meng in een kleine kom met de overige bladpeterselie, de walnoten en de champignons tot een topping. Verdeel de bloemkoolpuree over de borden en leg de bloemkoolsteak erop. Serveer met de aardappelen en schep de blauwekaas-topping over de bloemkoolsteaks. Garneer met de overige Midden-Oosterse kruiden.