Botersla bevat wel 2 tot 4 keer meer bladeren dan gewone sla. Daarnaast zijn de blaadjes ongeveer even groot en zijn ze mals en zacht van smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ head
Botersla
250 gram
Aardappelen
4 ml
Olijfolie met truffelaroma
½ stuk(s)
Ui
¼ zakje(s)
Gedroogde oregano
1 stuk(s)
Laurierblad
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Parmigiano Reggiano DOP
(Bevat Melk (inclusief lactose))
60 gram
Kalfsjus
(Bevat Selderij)
1 stuk(s)
Gemarineerde steak
(Bevat Selderij Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Sesamzaad, Soja)
1 el
[Plantaardige] mayonaise
½ tl
Mosterd
1 el
Olijfolie
1 el
[Plantaardige] roomboter
2 tl
Rodewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Was of schil de aardappelen en snijd in frieten van maximaal 1 cm dik. Meng in een kom met per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl gedroogde oregano, peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om. Rasp ondertussen de parmigiano reggiano. Haal de bakplaat 2 minuten voordat de frieten klaar zijn uit de oven en bestrooi de frieten met de parmigiano reggiano. Laat nog 2 minuten gratineren in de oven.
Snipper de ui. Verhit 1/2 el roomboter persoon in een steelpan op middelhoog vuur en bak de ui 1 - 2 minuten. Blus af met de kalfsjus en voeg het laurierblad en 1/2 tl rodewijnazijn per persoon toe. Laat het geheel 10 - 12 minuten inkoken, of tot er een stroperige saus ontstaat (zie Tip).
Tip: Let goed op dat de saus niet te ver inkookt. Gebeurt dit toch? Voeg dan eventueel nog wat water, wijn of fond toe.
Maak in een saladekom een dressing van de helft van de mayonaise en per persoon: 1/2 tl mosterd en 1 1/2 tl rodewijnazijn (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Heb je geen mayonaise in huis? Gebruik dan 1 el yoghurt of extra vierge olijfolie per persoon.
Snijd de komkommer in halve maantjes. Verwijder de kern van de botersla en verwijder de buitenste bladeren. Halveer de botersla en snijd vervolgens in fijne repen. Voeg de botersla en komkommer toe aan de saladekom met dressing. Meng goed door elkaar.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de biefstuk droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Laat de olie goed heet worden, leg de biefstuk in de pan en bak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip). Voeg de laatste minuut 1/2 el roomboter per persoon toe. Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie.
Tip: Bak de biefstuk eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je biefstuk het liefst eet.
Verdeel de frieten over de borden. Besprenkel de frieten met de extra vierge olijfolie met truffelaroma. Leg de biefstuk erbij en giet de kalfsjus erover. Serveer met de salade en serveer de overige mayonaise ernaast.