Andijviestamppot met spekjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot met spekjes

met kalfsjus en walnootstukjes

Andijvie over? Deze groente is veelzijdiger dan je denkt - gebruik het restje in een Oosterse noedelsoep, in de wok of als alternatief voor spinazie in een omelet.

Allergenen :
Walnoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

150 gram

Gesneden andijvie

(Kan bevatten Selderij)

300 gram

Aardappelen

50 gram

Spekreepjes

½ stuk(s)

Ui

10 gram

Walnootstukjes

(Bevat Walnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

5 gram

Verse bladpeterselie en bieslook

40 gram

Pikante uienchutney

Zelf toevoegen

2 el

[Plantaardige] roomboter

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

[Plantaardige] roomboter

¼ el

Mosterd

1

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3436 kJ
Energie (kcal)821 kcal
Vetten45.7 g
waarvan verzadigd22.2 g
Koolhydraten78.9 g
waarvan suikers19 g
Vezels15.2 g
Eiwitten20.1 g
Zout2.3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan.
  • Snijd de wortel in stukken van 2 cm. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken.
  • Kook de aardappelen en wortel in 15 minuten gaar. 
  • Kook de andijvie in de laatste minuut mee met de wortel en aardappelen. Giet af, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Weetje: Wist je dat andijvie weinig calorieën bevat, maar wel rijk is aan vitaminen en mineralen zoals foliumzuur, kalium en vitamine K? Vitamine K zit in veel groene bladgroenten en zorgt onder andere voor sterke botten.

Spekreepjes bakken
2
  • Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 4 - 5 minuten knapperig.
  • Snijd ondertussen de sjalot in halve ringen. 
  • Hak de verse kruiden grof.
Jus maken
3
  • Voeg 2 el roomboter per persoon toe aan de pan met spekjes.
  • Voeg de sjalot toe en fruit 2 - 3 minuten.
  • Voeg de kalfsjus, 2 el kookvocht van de aardappelen en roomboter
    naar smaak toe en laat 4 - 5 minuten inkoken.
  • Breng de jus op smaak met peper en zout.
Serveren
4
  • Stamp de aardappelen, andijvie en wortel met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken.
  • Roer de mosterd en de helft van de verse kruiden door de stamppot en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de stamppot over de borden. Verdeel de jus over de stamppot. Garneer met de walnootstukjes en de overige verse kruiden.