Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

met cranberrychutney, krieltjes en broccoli

Broccoli is echt een supergroente! Het bevat namelijk een grote hoeveelheid aan vitaminen, is zeer vezelrijk én zit boordevol ijzer.

Labels:
Familie
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)
Soja
Tarwe
Sesamzaad
Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
oventijd20 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

200 gram

Broccoli

250 gram

Krieltjes

75 gram

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

4 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

(Kan bevatten Selderij, Eieren, Gluten, Mosterd, Soja)

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

40 gram

Cranberrychutney

¼ zakje(s)

Gomasio-tuinkruidenmix

(Bevat Sesamzaad, Selderij)

½ stuk(s)

Ui

Zelf toevoegen

1 tl

Mosterd

1 tl

Bloem

½ el

[Plantaardige] roomboter

50 ml

Zoutarme groentebouillon

25 ml

Water voor saus

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3320 kJ
Energie (kcal)794 kcal
Vetten37.4 g
waarvan verzadigd18.4 g
Koolhydraten75 g
waarvan suikers23.1 g
Vezels16.3 g
Eiwitten34.5 g
Zout2.6 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Garde

Instructies

Voorbereiden
1
  • Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes en de broccoli (zie Tip).
  • Snipper de ui. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes.
  • Was de krieltjes, halveer ze en snijd eventuele grote krieltjes in kwarten.
  • Halveer de gehaktballetjes.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan 2 pannen om de krieltjes en de broccoli afzonderlijk te koken.

Koken
2
  • Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes in 2 - 3 minuten bruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Bewaar de koekenpan met bakvet. 
  • Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar.
  • Kook de broccoli de laatste 4 - 6 minuten mee, of tot de broccoli ook gaar is. Giet daarna af en laat uitstomen.

Weetje: Broccoli is rijk aan onder andere calcium, kalium, ijzer en vitamine B, C en E.

Saus maken
3
  • Voeg de ui toe aan de koekenpan van de gehaktballetjes en fruit 1 - 2 minuten.
  • Voeg de sojasaus, kookroom, bouillon, mosterd, bloem en de aangegeven hoeveelheid water toe aan de koekenpan. Meng het geheel met een garde en laat de saus 5 - 6 minuten inkoken. Voeg eventueel wat extra bloem toe als de saus te dun blijft.
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe en verhit nog 6 - 8 minuten.
Serveren
4
  • Verdeel de krieltjes en broccoli over de borden en garneer met de gomasio-tuinkruidenmix.
  • Schep de balletjes met de saus ernaast.
  • Serveer de cranberrychutney erbij.