
Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus
met cranberrychutney, krieltjes en broccoli
Broccoli is echt een supergroente! Het bevat namelijk een grote hoeveelheid aan vitaminen, is zeer vezelrijk én zit boordevol ijzer.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
200 gram
Broccoli
250 gram
Krieltjes
75 ml
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
4 stuk(s)
Gehaktballetjes van varken en rund
(Kan bevatten Selderij, Eieren, Gluten, Mosterd, Soja)
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
40 gram
Cranberrychutney
¼ zakje(s)
Gomasio-tuinkruidenmix
(Bevat Sesamzaad, Selderij)
½ stuk(s)
Ui
Zelf toevoegen
1 tl
Mosterd
1 tl
Bloem
½ el
[Plantaardige] roomboter
50 ml
[Zoutarme] groentebouillon
25 ml
Water voor saus
Benodigdheden
Instructies

- Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes en de broccoli (zie Tip).
- Snipper de ui. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes.
- Was de krieltjes, halveer en snijd eventuele grote krieltjes in kwarten.
- Halveer de gehaktballetjes.
Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan 2 pannen om de krieltjes en de broccoli afzonderlijk te koken.

- Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes in 2 - 3 minuten bruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Bewaar de koekenpan met bakvet.
- Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar.
- Kook de broccoli de laatste 4 - 6 minuten mee met de krieltjes, of tot deze ook gaar is. Giet daarna af.
Weetje: Broccoli is rijk aan onder andere calcium, kalium, ijzer en vitamine B, C en E.

- Voeg de ui toe aan de koekenpan van de gehaktballetjes en fruit 1 - 2 minuten. Voeg de sojasaus (let op: zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor), kookroom, groentebouillon, mosterd, bloem en de aangegeven hoeveelheid water toe aan de koekenpan. Meng het geheel met een garde en laat de saus 5 - 6 minuten inkoken. Voeg eventueel wat extra bloem toe als de saus te dun blijft.
- Voeg de gehaktballetjes weer toe en verhit nog 6 - 8 minuten.

- Verdeel de krieltjes en broccoli over de borden en garneer met de gomasio-tuinkruidenmix.
- Schep de balletjes met de saus ernaast.
- Serveer de cranberrychutney erbij.