Tartiflette komt uit de Savoie. Wat betekent tartifle in het dialect van deze Franse Alpenregio denk jij? Het juiste antwoord vind je op de receptkaart!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
400 gram
Vastkokende aardappelen
3 stuk(s)
Sjalot
1 stuk(s)
Knoflookteen
50 gram
Spekblokjes
1 stuk(s)
Franse camembert
(BevatMelk (inclusief lactose))1 stuk(s)
Franse brie
(BevatMelk (inclusief lactose)Kan bevattenEi, Gluten, Mosterd)2 snufje
Nootmuskaat
50 gram
Biologische crème fraîche
(BevatMelk (inclusief lactose))2 stuk(s)
Rode puntpaprika
60 gram
Veldsla
2 el
Roomboter
(BevatMelk (inclusief lactose))3 el
Wittewijnazijn
2 el
Extra vierge olijfolie
2 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en halveer in de lengte. Snijd 2/3 van de sjalot in halve ringen en pers de knoflook of snijd fijn. Kook de aardappelen, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes in 4 - 6 minuten krokant. Verlaag het vuur, voeg de gesneden sjalot toe en bak 4 - 5 minuten. Bak de knoflook 1 minuut mee. Blus af met 1 el wittewijnazijn per persoon. Snijd de gekookte aardappelen in schijfjes van 1/2 cm dik. Snijd de camembert en de brie in plakjes. Rasp één mespuntje nootmuskaat per persoon.
Voeg de crème fraîche toe aan de hapjespan met spekblokjes, meng goed en roer de aardappelschijfjes er vervolgens voorzichtig door. Breng op smaak met peper, zout en de nootmuskaat.
Voeg het aardappel-spekmengsel toe aan een ovenschaal en dek af met de plakjes brie en camembert. Bak 15 - 20 minuten in de oven. Snijd ondertussen de rode puntpaprika in dunne reepjes.
Snipper de overige sjalot zeer fijn. Meng in een kleine kom per persoon: 1 tl mosterd, 1 el extra vierge olijfolie en 1/2 el wittewijnazijn met de overige sjalot tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout. Meng de paprikareepjes in een saladekom met de veldsla.
Verdeel de tartiflette over de borden. Serveer met de salade en voeg de vinaigrette naar smaak toe.