Het voordeel van gember is dat je het lang kunt bewaren. In een afgesloten zakje in de koelkast kun je ongeschilde en ongesneden gember zo’n 3 tot 4 weken bewaren. Je kunt het ook prima invriezen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
200 gram
Aardappelen
225 gram
Zoete aardappel
½ stuk(s)
Rode peper
1 tl
Verse gember
½ stuk(s)
Knoflookteen
¼ bosje(s)
Bosui
½ stuk(s)
Paksoi
¼ stuk(s)
Limoen
50 gram
Spekreepjes
5 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
½ zakje(s)
Sesamzaad
(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)
1 tl
Suiker
½ el
Olijfolie
1 el
Wittewijnazijn
1
[Plantaardige] melk
naar smaak
Peper en zout
Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf dunne linten van de komkommer. Meng in een saladekom de suiker en wittewijnazijn. Voeg hier de komkommerlinten aan toe en zet apart. Breng ruim water aan de kook in een pan voor de aardappelen en zoete aardappelen. Schil de aardappelen en zoete aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen.
Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Schil de gember en rasp of snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar een klein deel van het groene gedeelte apart ter garnering. Snijd het witte en het groene gedeelte van de paksoi klein en bewaar apart van elkaar. Snijd de limoen in partjes.
Verhit een wok of hapjespan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 4 - 5 minuten knapperig. Haal de spekreepjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.
Verhit dezelfde wok of hapjespan op middelhoog vuur en fruit de bosui, de knoflook, gember en rode peper 1 - 2 minuten in het bakvet van de spekjes. Voeg daarna het witte gedeelte van de paksoi toe en bak 4 minuten mee. Voeg het groene gedeelte van de paksoi en de sojasaus toe en bak nog 1 minuut mee.
Stamp de aardappelen en de zoete aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de olijfolie en de melk toe om het smeuïg te maken en breng op smaak met peper en zout (zie Tip). Stamp tot slot de gebakken paksoi met de smaakmakers erdoor.
Tip: Gebruik je liever roomboter dan olijfolie? Gebruik dan dezelfde hoeveelheid.
Verdeel de stamppot over de borden en garneer met het overige groene gedeelte van de bosui, de gebakken spekjes en het geroosterde sesamzaad. Serveer de limoenpartjes en de zoetzure komkommerlinten naast de stamppot.