Mixed grill met souvlaki en köfte
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Mixed grill met souvlaki en köfte

Mixed grill met souvlaki en köfte

met orzosalade, Libanees platbrood en tzatziki

Wil je jouw zelfgemaakte tzatziki extra body en smaak geven en heb je tijd over? Laat de yoghurt dan eerst nog uitlekken in een fijne doek.

Labels:
Familie
Familie
Allergenen :
Tarwe
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
oventijd50 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

10 gram

Verse munt, oregano en peterselie

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

75 gram

Orzo

(Bevat Tarwe Kan bevatten Lupine, Eieren, Mosterd, Soja)

100 gram

Rundergehakt met köftekruiden

(Kan bevatten Eieren, Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)

1 stuk(s)

[Mini-]komkommer

50 gram

Biologische volle yoghurt

(Bevat Melk (inclusief lactose))

100 gram

Kipfilethaasjes met Mediterrane kruiden

125 gram

Rode cherrytomaten

1 stuk(s)

Libanees platbrood

(Bevat Tarwe)

20 gram

Leccino-olijven

25 gram

Witte kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Spies

Zelf toevoegen

1.75 el

Olijfolie

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)5012 kJ
Energie (kcal)1198 kcal
Vetten53.5 g
waarvan verzadigd17 g
Koolhydraten108.8 g
waarvan suikers14.4 g
Vezels10.3 g
Eiwitten65.6 g
Zout3.9 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Grote kom
Rasp
Kleine kom
Kom
Ovenschaal
Bakplaat met bakpapier
Koekenpan met deksel

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de orzo. Ris de blaadjes van de oregano en snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de helft van de ui fijn en snijd de andere helft in dunne halve ringen. Kook de orzo, afgedekt, in 12 - 14 minuten gaar. Giet af en spoel daarna met koud water.

Köfte maken
2

Meng in een grote kom het gehakt met de gesnipperde ui, de helft van de oregano en de helft van de knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Vorm van het gehakt 3 ovale gehaktballen (köfte) per persoon. Bewaar in de koelkast tot je ze gaat bakken.

Weetje: Dithiolthionen zijn bioactieve stoffen die voorkomen in knoflook. Ze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte en werken als antioxidant.

Tzatziki maken
3

Snijd de muntblaadjes fijn. Snijd de helft van de komkommer in kleine blokjes. Halveer de andere helft in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer vervolgens met een grove rasp. Knijp, boven de wasbak, in delen zoveel mogelijk vocht uit de geraspte komkommer (zie Tip). Meng in een kleine kom de yoghurt met de geraspte komkommer, de helft van de munt en de overige knoflook. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Je kunt de geraspte komkommer uitknijpen met je handen, maar eventueel ook in een schone theedoek.

Cherrytomaten roosteren
4

Meng in een ovenschaal de kipfilethaasjes met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rijg de hele kipfilethaasjes aan de spiesen. Leg deze kipsouvlaki in de ovenschaal. Meng in een kom de cherrytomaten met per persoon: 1/2 el olijfolie en 1 tl balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de cherrytomaten over een bakplaat met bakpapier. Bak de kipsouvlaki en cherrytomaten 12 - 15 minuten in de oven, of tot de kip gaar is. Verwarm de laatste 1 - 2 minuten het platbrood mee in de oven.

Köfte bakken
5

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de köfte in 2 - 4 minuten rondom bruin. Dek de koekenpan af en bak nog 4 - 6 minuten. Snijd ondertussen de olijven grof en snijd de bladpeterselie fijn. Meng in een kom de orzo met de komkommerblokjes, de overige ui, de olijven, de bladpeterselie, de overige oregano, de overige munt en 1/4 el olijfolie per persoon.

Serveren
6

Serveer de orzosalade in een mooie grote schaal. Verkruimel de witte kaas over de salade. Verdeel de köfte en souvlaki over de borden. Serveer de tzatziki en de cherrytomaten er in aparte schalen bij. Serveer met het platbrood.