Skip to main content
Feestelijke gevulde kip met cranberryjus
Feestelijke gevulde kip met cranberryjus

Feestelijke gevulde kip met cranberryjus

4 porties | met sinaasappel en tijm

Laat deze feestdagen de oven het werk doen! Met dit recept zet je een hele geroosterde kip met wortel-sinaasappelvulling op tafel. Breng de kip op smaak met Afrikaanse kruiden en tijm, en serveer het geheel met zelfgemaakte cranberryjus!

Labels:
Recept
Allergenen :
Gluten
Gerst
Mosterd
Soja

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd1 uur 40 minuten
oventijd30 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

/ Voor 2 personen

1400 gram

Hele kip

6 stuk(s)

Knoflookteen

10 gram

Verse tijm

(Kan bevatten: Selderij)

1 stuk(s)

Handsinaasappel

1 zakje(s)

Afrikaanse kruidenmix

2 stuk(s)

Wortel

1 stuk(s)

Ui

5 ml

Worcestershiresaus

(Bevat: Gluten, Gerst, Mosterd, Soja)

60 gram

Cranberrychutney

Zelf toevoegen

85 gram

[Plantaardige] roomboter

½ stuk(s)

Zoutarm kippenbouillonblokje

1 el

Bloem

1 tl

Rodewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)6059 kJ
Energie (kcal)1448 kcal
Vetten97.9 g
waarvan verzadigd43 g
Koolhydraten39.3 g
waarvan suikers24.7 g
Vezels7.4 g
Eiwitten95.7 g
Zout2.2 g
Potassium135.8 mg
Calcium30 mg
Iron0.1 mg

Benodigdheden

Kleine kom
Ovenschaal
Keukenpapier
Steelpan
Maatbeker

Instructies

1
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd 70 g roomboter in blokjes en laat op kamertemperatuur komen in een kleine kom. 
  • Pers 3 knoflooktenen. Ris de blaadjes van de helft van de tijm. Rasp de sinaasappel en snijd in 8 grove parten. Knijp 1 sinaasappelpartje uit boven de kom met roomboter.
  • Meng de roomboter met de knoflook, tijm, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, de helft van de Afrikaanse kruiden, peper en zout.
2
  • Pel de overige knoflooktenen en kneus met de platte kant van een mes. Snijd de wortel in plakjes en de ui in halve maantjes.
  • Leg de kip in een ingevette ovenschaal en bestrooi de binnenkant van de holte van de kip met de overige Afrikaanse kruiden, peper en zout.
  • Vul de kip met de sinaasappelstukken, knoflook, wortel, ui en de overige tijm. Steek een paar tijmtakjes tussen de poten en vleugels van de kip. Maak de holte eventueel dicht met een satéprikker of tandenstoker.
3
  • Dep de kip droog met keukenpapier. Smeer de hele kip aan de buitenkant in met het botermengsel en strooi er peper en zout overheen (zie Tip).
  • Leg de kip met de borst naar beneden in de ovenschaal. Leg eventuele overgebleven vulling om de kip heen.
  • Bak de kip 70 - 75 minuten in de oven. Keer halverwege om. Bedruip de kip elke 20 minuten met het braadvet uit de ovenschaal. 

Tip: In plaats van het botermengsel aan de buitenkant te smeren, kun je deze ook gebruiken om de ruimte tussen het vel en het kippenvlees in te smeren. Zo krijg je een extra malse en smaakvolle kip met een knapperige buitenkant.

4
  • Giet, zodra de kip klaar is, het braadvocht uit de ovenschaal in een maatbeker, zodat je 330 ml braadvocht apart kunt houden. Vul eventueel de ontbrekende hoeveelheid vocht aan met bouillon.
  • Smelt 1/2 el roomboter in een steelpan. Voeg 330 ml braadvocht van de kip, 1 el bloem, 1 tl rodewijnazijn, 1 tl worcestershiresaus en 3 el cranberrychutney toe. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Laat de jus 5 - 10 minuten zachtjes inkoken.
  • Serveer de kip met de cranberryjus.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Dubbele smashburger met kaas op brioche

Dubbele smashburger met kaas op brioche

met gebakken paddenstoelen, truffelmayonaise en smokey ketchup
Brandt & Levie worst met zelfgemaakte jus

Brandt & Levie worst met zelfgemaakte jus

met peultjes en wortelpuree
Midden-Oosters gekruide roerbak met halloumi en rijst

Midden-Oosters gekruide roerbak met halloumi en rijst

met champignons, paprika en frisse yoghurtsaus
Zelfgemaakte vol-au-vent met bladerdeegkoekje

Zelfgemaakte vol-au-vent met bladerdeegkoekje

met ovenfriet en een frisse salade
Friese suikerbol met sinaasappelboter

Friese suikerbol met sinaasappelboter

Met volle yoghurt en sinaasappelsap
Kogelbiefstuk met chimichurri

Kogelbiefstuk met chimichurri

met cerise aardappelen, champignons en een salade
Gemarineerde biefstuk met zelfgemaakte kruidenboter

Gemarineerde biefstuk met zelfgemaakte kruidenboter

met aardappelschijfjes en geroosterde groenten
Gestoomde skrei met quinoa

Gestoomde skrei met quinoa

Mediterrane kipfilethaasjes uit de oven met zelfgemaakte tzatziki

Mediterrane kipfilethaasjes uit de oven met zelfgemaakte tzatziki

met aardappelpartjes in citroendressing en gebakken groenten
Tempehbowl met gember-honingglazuur

Tempehbowl met gember-honingglazuur

met sushirijst, furikakemayonaise en groenten
Quinoa met ovengroenten, amandelen, labne en koriander

Quinoa met ovengroenten, amandelen, labne en koriander

Conchiglie met rode biet, peer, geitenkaas en walnoten

Conchiglie met rode biet, peer, geitenkaas en walnoten

Romige pasta met varkenshaaspuntjes

Romige pasta met varkenshaaspuntjes

met aubergine en semi-gedroogde tomaten
Courgettepasta met romige kruidenkaassaus

Courgettepasta met romige kruidenkaassaus

met mini-romatomaten en basilicum
Gebakken rijst met roerei en paksoi

Gebakken rijst met roerei en paksoi

met verse doperwten, wortel en pikante honingpinda's
Double veggie - Naanpizza met aubergine en mozzarella

Double veggie - Naanpizza met aubergine en mozzarella

met een extra grote salade met grana padano
Pasta met kippendijreepjes en mozzarella

Pasta met kippendijreepjes en mozzarella

met basilicumcrème, cherrytomaten en spinazie
Turks broodje met gehaktballetjes en mozzarella

Turks broodje met gehaktballetjes en mozzarella

met rucola, basilicum en rode cherrytomaten
Pompoen traybake met kabeljauw en tapenade

Pompoen traybake met kabeljauw en tapenade

met krieltjes, Midden-Oosterse kruiden en knoflookmayonaise
Double protein - Dubbele portie wildzwijnburger met uienchutney

Double protein - Dubbele portie wildzwijnburger met uienchutney

met zelfgemaakte frietjes en courgettesalade

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Kapsalon met dubbele portie kipgyros

Kapsalon met dubbele portie kipgyros

Met zelfgemaakte ovenfriet, sla en tomaatjes
Geitenkaassalade deluxe met krokant gebakken spek

Geitenkaassalade deluxe met krokant gebakken spek

met cherrytomaten, gekaramelliseerde ui en gedroogde vijgen
Double protein - Noedelsalade met dubbele portie garnalen

Double protein - Noedelsalade met dubbele portie garnalen

met mango en zelfgemaakte chilisaus
Luxe caesarsalade met kip

Luxe caesarsalade met kip

Met spek, ansjovis en croutons
Burrata-salade met krokant gebakken spek

Burrata-salade met krokant gebakken spek

met cherrytomaten, gekaramelliseerde rode ui en gedroogde vijgen
Pastei van kalfsstoof

Pastei van kalfsstoof

met sperziebonen, wortel en een frisse salade
Veggie + protein - Farfalle met kipfiletstukjes als extra

Veggie + protein - Farfalle met kipfiletstukjes als extra

met kastanjechampignons, veldsla en pecorino
Gekonfijte eendenpoot met rozijnen

Gekonfijte eendenpoot met rozijnen

met geglaceerde bospeen en aardappelpuree
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Pastei van kalfsstoof met rode wijn en champignons

Pastei van kalfsstoof met rode wijn en champignons

met sperziebonen, wortelen en sinaasappelsalade
Dubbele portie wildzwijnburger met uienchutney

Dubbele portie wildzwijnburger met uienchutney

met zelfgemaakte frietjes en courgettesalade
Winterse kalfsstoof

Winterse kalfsstoof

Met witlofsalade en friet
Pittige garnalen in kerrie-roomsaus

Pittige garnalen in kerrie-roomsaus

met gebakken courgette en tomatenketchup
Herfstige pie van gemengd gehakt en uienchutney

Herfstige pie van gemengd gehakt en uienchutney

met salade van sperziebonen en lollo biondo
Zwarte tagliatelle met grote garnalen

Zwarte tagliatelle met grote garnalen

met varkensworst in pittige tomatensaus
Garnalen in zelfgemaakte rode-currysaus

Garnalen in zelfgemaakte rode-currysaus

met krokante knoflook-kokostopping
Lasagne van gekonfijte eend in tomatensaus

Lasagne van gekonfijte eend in tomatensaus

met een rucolasalade
Risotto met Brandt & Levie varkensworst als extra

Risotto met Brandt & Levie varkensworst als extra

met tomaat, vers basilicum en pecorino
Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Cheesy tostada's met kip

Cheesy tostada's met kip

met mais, tomaat en salade met limoendressing
Noedels met kip, pinda's en paksoi

Noedels met kip, pinda's en paksoi

met zwartebonensaus, gefrituurde uitjes en limoen
Bietenplatbrood met sticky aubergine en witte kaas

Bietenplatbrood met sticky aubergine en witte kaas

met zelfgemaakte hummus en gezouten amandelen
Loaded hotdog met kimchi en ontbijtspek

Loaded hotdog met kimchi en ontbijtspek

met frieten en smashed komkommersalade
Gepaneerde kip met feta en zwarte sesamzaadjes

Gepaneerde kip met feta en zwarte sesamzaadjes

met rucola, balsamicocrème en geroosterde groenten
Smokey Tex-Mex 'Sloppy Joe' met chipotle-mayonaise

Smokey Tex-Mex 'Sloppy Joe' met chipotle-mayonaise

met wortelbroodje, koolsla en aardappeltjes
Zoete aardappel met tonijnsalade en avocado

Zoete aardappel met tonijnsalade en avocado

met wortel-linzensalade, Turks broodje en verse kruiden
Pompoen met pecorino en knapperige salie

Pompoen met pecorino en knapperige salie

met romige parelgerstrisotto met champignons
Loaded aardappelen met saus van witte kaas en olijven

Loaded aardappelen met saus van witte kaas en olijven

met courgette en cherrytomaten
Burger met Parmigiano Reggiano-roomsaus

Burger met Parmigiano Reggiano-roomsaus

met aardappelen, wortel en sperziebonen
Aardappelröstis met geitenkaas en zureroomsaus

Aardappelröstis met geitenkaas en zureroomsaus

met salade met citroendressing en pompoenpitten
Plantaardige vissticks met aardappelen en groenten

Plantaardige vissticks met aardappelen en groenten

één simpel recept, met extra smaken voor ouders!
Heek met Scandinavische stijl salade

Heek met Scandinavische stijl salade

met aardappelen, dille en botersla
Romige mafaldine met garnalen

Romige mafaldine met garnalen

met prei, tomaat en verse dille
Zelfgemaakte bruschetta-cheeseburgers

Zelfgemaakte bruschetta-cheeseburgers

met balsamico-aardappeltjes en komkommersalade
Kipschnitzel met zelfgemaakte frietjes

Kipschnitzel met zelfgemaakte frietjes

met zuurkoolsalade, cranberrychutney en peterselie
Bowl met krokante kipschnitzel

Bowl met krokante kipschnitzel

met avocado, zoet-pittige chilimayo, rijst en wortellinten
Tortelloni uit de oven met romige blauwekaassaus

Tortelloni uit de oven met romige blauwekaassaus

met courgette, prei en Italiaanse kruiden
Provençaals gehaktbrood

Provençaals gehaktbrood

met rijst en geroosterde groenten in tomatensaus
Kabeljauw met verse tagliatelle en caponata-stijl stoof

Kabeljauw met verse tagliatelle en caponata-stijl stoof

met basilicum, aubergine en geroosterd amandelschaafsel