Bijgerechten
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bijgerechten

Bijgerechten

met gratin, sperziebonen, doperwten en salade

Vul de kersttafel met lekkere bijgerechten om samen te delen.

Allergenen :
Melk (inclusief lactose)
Noten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd
oventijd
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Knoflookteen

¼ stuk(s)

Sjalot

75 gram

Sperziebonen

150 gram

Aardappelen

25 gram

Geraspte gruyère

(Bevat Melk (inclusief lactose))

5 gram

Geschaafde amandelen

(Bevat Noten Kan bevatten Sesamzaad, Pinda's)

¼ stuk(s)

Handsinaasappel

100 gram

Pastinaak

20 gram

Slamix van veldsla, rucola en frisée

25 gram

Doperwten

Zelf toevoegen

1 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ el

Mosterd

2 tl

Honing

1 tl

Wittewijnazijn

½ el

Extra vierge olijfolie

25 ml

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2650 kJ
Energie (kcal)633 kcal
Vetten31 g
waarvan verzadigd15 g
Koolhydraten65 g
waarvan suikers12 g
Vezels13 g
Eiwitten17 g
Zout1 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Ovenschaal
Aardappelstamper
Koekenpan
Kom
Rasp

Instructies

1

Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen en pastinaak onder water in een pan met deksel. Voeg een flinke snuf zout toe en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, houd een kopje kookvocht apart en laat zonder deksel uitstomen.

2

Stamp de aardappelen en pastinaak met een aardappelstamper tot een fijne puree. Stamp de helft van de gruyère en per persoon: 25 ml melk en 1/2 el roomboter door de puree. Breng op smaak met peper en zout. Schep de puree in een ovenschaal en bestrooi met de overige gruyère. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

3

Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd de sjalot in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen. Schenk een bodempje water in een pan met deksel. Voeg de sperziebonen, knoflook, sjalot en 1/2 el roomboter per persoon toe.

4

Verwarm de oven voor op 200 graden. Gratineer de aardappel-pastinaakpuree 10 - 15 minuten in de oven. Breng de sperziebonen afgedekt aan de kook en laat 6 – 8 minuten zachtjes koken. Voeg in de laatste 3 minuten de doperwten toe. Breng op smaak met peper en zout.

5

Rasp de schil van 1/2 sinaasappel per persoon met een fijne rasp. Halveer de sinaasappel. Pers de helft uit boven een kom. Snijd de andere helft van de sinaasappel in dunne halve partjes en bewaar apart. Meng in een kom een dressing van per persoon: 2 el sinaasappelsap, 1 tl sinaasappelrasp, 2 tl honing, 1 tl wittewijnazijn, 1/2 el mosterd en 1/2 el extra vierge olijfolie. Voeg de salademix toe en meng goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

6

Serveer de sperziebonen en doperwten in een mooie schaal. Bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel. Serveer de gegratineerde aardappel-pastinaakpuree en de salade ernaast. Garneer het hoofdgerecht met de sinaasappelpartjes.