Tonijnsteak met citroen-kruidensaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Tonijnsteak met citroen-kruidensaus

Tonijnsteak met citroen-kruidensaus

met frisse salade en krieltjes

Wist je dat hoewel cherrytomaten klein zijn, ze een hoger vitaminegehalte hebben dan de gewone tomaat? Zo bevatten ze een hoog gehalte bètacaroteen.

Allergenen :
Vis
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

200 gram

Voorgekookte halve kriel met schil

5 gram

Verse dille & bieslook

¼ stuk(s)

Citroen

30 gram

Slamix met erwtenscheuten

(Kan bevatten Selderij)

½ stuk(s)

Knoflookteen

125 gram

Rode cherrytomaten

50 gram

Gebroken sperziebonen

(Kan bevatten Selderij)

120 stuk(s)

Tonijnsteak

(Bevat Vis)

15 gram

Panko paneermeel

(Bevat Tarwe)

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

2 el

Extra vierge olijfolie

½ tl

Grove mosterd

1 tl

Honing [of plantaardig alternatief]

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3117 kJ
Energie (kcal)745 kcal
Vetten39.3 g
waarvan verzadigd5.6 g
Koolhydraten58.3 g
waarvan suikers10.2 g
Vezels10 g
Eiwitten36.4 g
Zout0.4 g

Benodigdheden

Koekenpan met deksel
Pan met deksel
Kom
Rasp
Saladekom
Koekenpan
Aluminiumfolie

Instructies

Voorbereiden
1
  • Haal de tonijnsteak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). 
  • Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de sperziebonen.
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur.
  • Bak de voorgekookte krieltjes, afgedekt, in 12 - 14 minuten krokant. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Voor het beste resultaat haal je de tonijnsteak al een halfuur voordat je begint met koken uit de koelkast. Verwijder de verpakking en dep de tonijn droog met keukenpapier.

Snijden
2
  • Kook de gebroken sperziebonen 6 - 8 minuten, of tot ze gaar zijn. Giet af en spoel onder koud water.
  • Halveer ondertussen de rode cherrytomaten en meng in een saladekom met extra vierge olijfolie naar smaak, peper en zout.
  • Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de verse kruiden fijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en snijd de citroen in 4 partjes.
  • Voeg in een kom de helft van de verse kruiden toe en per persoon: 2 el extra vierge olijfolie, 1/2 tl grove mosterd en 1 tl honing. Pers 1 citroenpartje per persoon uit boven de kom. Meng goed en breng de kruidendressing op smaak met peper en zout.

 

Bakken
3
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de tonijn 1 - 3 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan en breng op smaak met peper en zout. Houd warm onder aluminiumfolie.
  • Verhit de pan van de tonijnsteak opnieuw zonder extra bakvet toe te voegen op hoog vuur en voeg de knoflook, sperziebonen en panko toe. Bak 3 - 4 minuten al roerend, of tot de panko goudbruin kleurt.
  • Zet het vuur uit en voeg de overige verse kruiden toe. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Tip: Tonijn behoudt zijn smaak en malsheid als deze rosé is vanbinnen. Bak de tonijn eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je tonijnsteak het liefst eet.

Serveren
4
  • Meng de salademix toe in de saladekom met de cherrytomaten.
  • Verdeel de krieltjes over de borden.
  • Leg de tonijnsteak en de sperziebonen met panko naast de krieltjes. Besprenkel met de kruidendressing en de citroenrasp naar smaak.
  • Serveer met de salade.