Mensen houden al eeuwen van lasagne! Het oudste geschreven recept voor lasagne komt uit de 14e eeuw, uit een Italiaans kookboek genaamd “Liber de Coquina”.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Paprika
½ stuk(s)
Courgette
½ zakje(s)
Siciliaanse kruidenmix
200 gram
Passata
100 gram
Verse lasagnebladen
(Bevat: Tarwe, Gluten, Ei Kan bevatten: Mosterd, Soja)
50 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
75 gram
Kookroom
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
Rode ui
25 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
Olijfolie
30 ml
Water voor saus
¼ el
Suiker
½ tl
[Plantaardige] roomboter
½ tl
Bloem
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon (zie Tip). Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de courgette en paprika in blokjes.
Tip: Is het lastig om een kleine hoeveelheid bouillon te bereiden? Bereid dan 500 ml bouillon met 1 bouillonblokje en meet daarna de juiste hoeveelheid af. De overige bouillon kun je invriezen voor een volgende keer of bewaren voor een klein lunchsoepje de volgende dag.
Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook en ui 2 minuten. Voeg daarna de courgette, paprika en de Siciliaanse kruiden toe en roerbak 4 - 5 minuten mee. Voeg de passata, de suiker en de aangegeven hoeveelheid water toe. Laat, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken, of tot de groenten gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Weeg de benodigde hoeveelheid bloem en roomboter af. Verhit de roomboter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door met een garde tot deze lichtbruin kleurt. Voeg 1/3 van de kookroom toe en roer door tot de kookroom volledig is opgenomen.
Wacht tot de saus zachtjes kookt en herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige kookroom. Voeg de kookroom geleidelijk toe en roer constant om klontjes te voorkomen (zie Tip). Voeg de bouillon toe en laat 3 minuten inkoken op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Toch klontjes gekregen? Probeer eerst met de garde alles weg te kloppen en schenk anders door een zeef.
Verdeel een dun laagje tomatensaus over de bodem van een ovenschaal en leg er een laag verse lasagnebladeren bovenop (zie Tip). Bedek met een dun laagje roomsaus. Schenk hier een dun laagje tomatensaus overheen. Herhaal dit tot alle lasagnebladen op zijn en eindig met een laag roomsaus.
Tip: Snijd de lasagnebladen op maat zodat ze mooi in jouw ovenschaal passen.
Strooi de geraspte belegen kaas over de lasagne. Bak de lasagne 30 - 35 minuten in de oven, of tot hij een mooi goudbruin korstje heeft. Laat de lasagne 3 minuten rusten. Serveer daarna over borden.