Skip to main content
Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur
Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur

Aubergine met Midden-Oosterse kruiden en bulgur

met zelfgemaakte muhammara, zoetzure ui en naanbrood

Het eerste dat opvalt wat betreft groenten in dit recept is natuurlijk de aubergine op je bord. Maar ook de pittige muhammara zit vol veggies en draagt flink bij tot je dagelijkse groente-inname.

Labels:
Veggie
Allergenen :
Tarwe
Melk (inclusief lactose)
Gluten
Walnoten
Zwaveldioxide en sulfiet
Sesamzaad
Mosterd

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd30 minuten
NiveauMoeilijk

Ingredienten

Hoeveelheden

75 gram

Bulgur

½ stuk(s)

Naanbrood

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Aubergine

1 stuk(s)

Rode puntpaprika

½ stuk(s)

Rode ui

0.15 stuk(s)

Rode peper

¼ stuk(s)

Citroen

2.5 gram

Verse bladpeterselie

½ zakje(s)

Midden-Oosterse kruidenmix

⅓ zakje(s)

Gemalen komijnzaad

10 gram

Walnootstukjes

Hummus

Zelf toevoegen

1 tl

Bruine basterdsuiker

2 el

Olijfolie

175 ml

Zoutarme groentebouillon

1 el

Rodewijnazijn

½ tl

Suiker

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3854 kJ
Energie (kcal)921 kcal
Vetten42.2 g
waarvan verzadigd6 g
Koolhydraten105.8 g
waarvan suikers24 g
Vezels22.8 g
Eiwitten20.9 g
Zout1.9 g
Potassium126.3 mg
Calcium18.5 mg
Iron0.3 mg

Benodigdheden

Koekenpan
Pan met deksel
Bakplaat met bakpapier
Kleine kom
Kom
Hoge kom
Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon in een pan met deksel. Halveer de aubergine in de lengte. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Leg de aubergine op de schil in de pan en bak 2 minuten. Draai de aubergine om, verlaag het vuur en bak nog 5 minuten. Halveer ondertussen de rode puntpaprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de puntpaprika in dunne repen. Snijd de ui in halve ringen.

Groenten roosteren
2

Meng in een kleine kom een scheutje olijfolie met de Midden-Oosterse kruidenmix. Haal de aubergine uit de pan, leg op de schil op een bakplaat met bakpapier en smeer in met de kruidenolie. Leg de puntpaprika en knoflookteen ernaast. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de groenten 12 minuten in de oven, voeg het naanbrood toe en bak 2 - 3 minuten verder.

Bulgur koken
3

Meng in een kom de rodewijnazijn met de suiker en leg de ui erin. Voeg een snufje zout toe, meng goed door en zet apart tot gebruik. Schep af en toe om, zodat de smaken goed intrekken. Voeg de bulgur toe aan de bouillon en kook, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Giet daarna af (zie Tip). 

Gezondheidstip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle bulgur, maar gebruik 2/3. De overige bulgur kun je in de koelkast bewaren om een andere keer te gebruiken.

Smaakmakers snijden
4

Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd de peper fijn. Was de citroen grondig. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en snijd de citroen in partjes. Snijd de peterselie grof. Haal, wanneer de aubergine gaar is, de paprika en knoflook van de bakplaat. Zet de oven uit, maar houd de aubergine en het naanbrood warm in de oven. Knijp de knoflook uit het velletje. 

Muhammara maken
5

Voeg aan een hoge kom de walnootstukjes, knoflook, rode peper, komijn, bruine suiker en de helft van de paprika toe. Voeg de overige Midden-Oosterse kruidenmix en een scheutje olijfolie toe. Mix met een staafmixer tot een dikke egale pasta. Pers er 1 citroenpartje per persoon boven uit en voeg peper en zout naar smaak toe. Meng goed.

Serveren
6

Meng de peterselie, de overige paprika en 1 tl citroenrasp per persoon door de bulgur. Verdeel de bulgur over diepe borden of kommen en leg de aubergine en zoetzure ui erbovenop. Serveer met de muhammara, de yazzara, het naanbrood en de overige citroenpartjes. 

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Kapsalon met dubbele portie kipgyros

Kapsalon met dubbele portie kipgyros

Met zelfgemaakte ovenfriet, sla en tomaatjes
Geitenkaassalade deluxe met krokant gebakken spek

Geitenkaassalade deluxe met krokant gebakken spek

met cherrytomaten, gekaramelliseerde ui en gedroogde vijgen
Double protein - Noedelsalade met dubbele portie garnalen

Double protein - Noedelsalade met dubbele portie garnalen

met mango en zelfgemaakte chilisaus
Luxe caesarsalade met kip

Luxe caesarsalade met kip

Met spek, ansjovis en croutons
Burrata-salade met krokant gebakken spek

Burrata-salade met krokant gebakken spek

met cherrytomaten, gekaramelliseerde rode ui en gedroogde vijgen
Pastei van kalfsstoof

Pastei van kalfsstoof

met sperziebonen, wortel en een frisse salade
Veggie + protein - Farfalle met kipfiletstukjes als extra

Veggie + protein - Farfalle met kipfiletstukjes als extra

met kastanjechampignons, veldsla en pecorino
Gekonfijte eendenpoot met rozijnen

Gekonfijte eendenpoot met rozijnen

met geglaceerde bospeen en aardappelpuree
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Pastei van kalfsstoof met rode wijn en champignons

Pastei van kalfsstoof met rode wijn en champignons

met sperziebonen, wortelen en sinaasappelsalade
Dubbele portie wildzwijnburger met uienchutney

Dubbele portie wildzwijnburger met uienchutney

met zelfgemaakte frietjes en courgettesalade
Winterse kalfsstoof

Winterse kalfsstoof

Met witlofsalade en friet
Pittige garnalen in kerrie-roomsaus

Pittige garnalen in kerrie-roomsaus

met gebakken courgette en tomatenketchup
Herfstige pie van gemengd gehakt en uienchutney

Herfstige pie van gemengd gehakt en uienchutney

met salade van sperziebonen en lollo biondo
Zwarte tagliatelle met grote garnalen

Zwarte tagliatelle met grote garnalen

met varkensworst in pittige tomatensaus
Garnalen in zelfgemaakte rode-currysaus

Garnalen in zelfgemaakte rode-currysaus

met krokante knoflook-kokostopping
Lasagne van gekonfijte eend in tomatensaus

Lasagne van gekonfijte eend in tomatensaus

met een rucolasalade
Risotto met Brandt & Levie varkensworst als extra

Risotto met Brandt & Levie varkensworst als extra

met tomaat, vers basilicum en pecorino
Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Steak met zwartepepersaus

Steak met zwartepepersaus

met sperziebonen, zongedroogde tomaten en aardappelpartjes
Loaded fries met Koreaanse stijl bulgogi rundvlees

Loaded fries met Koreaanse stijl bulgogi rundvlees

met zoetzure komkommer, koriander en pinda's
Romige farfalle met kip en venkel

Romige farfalle met kip en venkel

met Parmigiano Reggiano, spinazie en rode peper
Biefstukreepjes met mangosalsa

Biefstukreepjes met mangosalsa

met rijst, koolsla en Mexicaanse kruiden
Geglaceerde zalmfilet met pesto alla genovese en spaghetti

Geglaceerde zalmfilet met pesto alla genovese en spaghetti

met geroosterde bamsamico-tomaatjes en courgette
Bulgurbowl met kipgehaktballetjes

Bulgurbowl met kipgehaktballetjes

met geroosterde-paprikasaus, champignons en courgette
Gele rijstpilav met broccolini, sojabonen en Thais basilicum

Gele rijstpilav met broccolini, sojabonen en Thais basilicum

met seroendeng-topping, snijbonen en rode peper
Hoisin-noedels met kip en roerbakgroenten

Hoisin-noedels met kip en roerbakgroenten

met bosui en pinda's
Romige groentesoep met pulled chicken

Romige groentesoep met pulled chicken

verborgen wortel en courgette! | met basilicum en zonnebloempitten
Romige wraps met kikkererwten en yoghurtsaus

Romige wraps met kikkererwten en yoghurtsaus

met komkommersalade en gomasio
Aardappelsalade met warmgerookte zalm en dilledressing

Aardappelsalade met warmgerookte zalm en dilledressing

met citroenmayonaise, ingelegde ui en sperziebonen
Hartige zoete-aardappelsoep

Hartige zoete-aardappelsoep

met crème fraîche, zuurdesembroodje en pompoenpitten
Steak met kruidendressing en koolsla

Steak met kruidendressing en koolsla

met aardappelwedges, pittige mayonaise en komkommer
Kikkererwtencurry met sticky aubergine

Kikkererwtencurry met sticky aubergine

met rijst, zoete aardappel, limoen en koriander
Sticky buikspek ramen met oesterzwammen en kimchi

Sticky buikspek ramen met oesterzwammen en kimchi

met paksoi, miso en verse udonnoedels
Varkenshaas in pittige Thaise-stijl pindasaus

Varkenshaas in pittige Thaise-stijl pindasaus

met rijst, broccolini, sperziebonen en bosui
Bulgoginoedels met varkensgehakt en roerbakgroenten

Bulgoginoedels met varkensgehakt en roerbakgroenten

met koriander, tahin en sesamzaad
Tonijn-krieltjessalade met honing-mosterddressing

Tonijn-krieltjessalade met honing-mosterddressing

met gekookt ei, rode biet, appel en verse kruiden
Romige penne met pangasiusfilet en cherrytomaten

Romige penne met pangasiusfilet en cherrytomaten

met courgette, citroen en munt
BBQ-kipfilet met piccalilly en peterselie-yoghurtsaus

BBQ-kipfilet met piccalilly en peterselie-yoghurtsaus

met curry-parelgerst, puntpaprika en sperziebonen