Skip to main content
Steak met romige venkelrisotto
Steak met romige venkelrisotto

Steak met romige venkelrisotto

met geroosterde tomaat, citroen en Italiaanse kruiden

Tomaten zijn door ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht. In de eerste instante werden ze in Zuid-Amerika als sierplanten gekweekt, maar al snel ontdekte men hun verukkelijke smaak en culinaire veelzijdigheid.

Labels:
Calorie Smart
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd45 minuten
oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Steak

75 gram

Risottorijst

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Rode ui

½ stuk(s)

Venkel

1 stuk(s)

Tomaat

25 gram

Roomkaas

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

½ zakje(s)

Italiaanse kruiden

¼ stuk(s)

Limoen

¼ stuk(s)

Citroen

Zelf toevoegen

350 ml

Zoutarme groentebouillon

¼ el

Olijfolie

1.5 el

Wittewijnazijn

1 tl

Suiker

1 el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)2840 kJ
Energie (kcal)679 kcal
Vetten24.1 g
waarvan verzadigd12.7 g
Koolhydraten85.2 g
waarvan suikers15.7 g
Vezels7.2 g
Eiwitten33.3 g
Zout1.5 g
Potassium736.2 mg
Calcium100.2 mg
Iron1.9 mg

Benodigdheden

Bakplaat met bakpapier
Kom
Wok of hapjespan
Koekenpan
Aluminiumfolie

Instructies

Voorbereiden
1
  • Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon.
  • Snijd de tomaat in kwarten, leg op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met een klein scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en rooster 18 - 20 minuten in de oven.
  • Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn.
Venkel bakken
2
  • Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in dunne reepjes.
  • Houd het eventuele venkelloof apart om later als garnering te gebruiken.
  • Verhit een klontje roomboter in een wok of hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de ui en 3/4 van de venkel 4 - 5 minuten.
  • Voeg de knoflook en de risottorijst toe en bak 2 minuten op laag vuur.
Risotto maken
3
  • Meng in een kom de overige venkel met de suiker en 2/3 van de wittewijnazijn. Breng op smaak met een snufje zout en houd apart. Schep regelmatig om.
  • Blus de pan af met de overige wittewijnazijn. Voeg 1/3 van de bouillon toe en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.
  • Voeg, zodra de bouillon door de risottokorrels is opgenomen, weer 1/3 van de bouillon toe en herhaal met de overige bouillon. 
Risotto afmaken
4
  • De risotto is gaar zodra de korrels vanbuiten zacht zijn, maar nog een hardere kern hebben vanbinnen. Dit duurt ongeveer 25 - 30 minuten.
  • Voeg eventueel extra water toe om de rijst nog verder te garen. 
  • Rasp ondertussen de schil van de citroen en snijd de citroen in partjes.
Steak bakken
5
  • Voeg, wanneer de risotto klaar is, de roomkaas, Italiaanse kruiden en 1/2 tl citroenrasp per persoon toe.
  • Meng goed en breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit een klontje roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak, wanneer de pan goed heet is, de steak 1 - 3 minuten per kant.
  • Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat onder aluminiumfolie rusten. 
Serveren
6
  • Snijd de steak, tegen de draad in, in plakjes.
  • Serveer de risotto op diepe borden. Leg de steak en de geroosterde tomaat erbovenop. Knijp 1 citroenpartje uit over elk bord en garneer met het venkelloof.
  • Serveer de venkelsalade en de overige citroenpartjes ernaast.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders