Serranoham wordt traditioneel op grote hoogtes gedroogd, en is daarom ook vernoemd naar het Spaanse woord voor gebergte: sierra.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
85 gram
Witte langgraanrijst
100 gram
Sperziebonen
40 gram
Serranoham
1 stuk(s)
Knoflookteen
5 gram
Amandelschaafsel
0.99 tl
Paprikapoeder
⅓ pak(ken)
Tomatenblokjes met knoflook en ui
½ stuk(s)
Tomaat
2.5 gram
Verse krulpeterselie
25 gram
Biologische zure room
¼ el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Wittewijnazijn
Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Kook de rijst 12 - 15 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd doormidden. Snijd de serranoham in reepjes. Pers of snijd de knoflook fijn.
Tip: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan behoud van een gezonde bloeddruk. En rijk aan ijzer en foliumzuur, belangrijke voedingsstoffen voor een energiek gevoel.
Breng 100 ml water per persoon aan de kook in een hapjespan met deksel. Voeg de sperziebonen en een snuf zout toe en kook afgedekt 6 minuten.Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur. Rooster de amandelen tot ze bruin worden. Haal uit de pan en bewaar apart.Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde koekenpan. Voeg de knoflook en 1 tl paprikapoeder per persoon toe en bak 1 minuut.Voeg de tomatenblokjes met ui en 1 el water per persoon toe en laat 4 minuten pruttelen.
Giet het overtollige water van de boontjes weg. Voeg aan dezelfde hapjespan 1/4 el roomboter per persoon en de serranoham toe. Bak nog 3 - 4 minuten.Snijd de tomaat in blokjes. Snijd de krulpeterselie fijn.Blus de tomatensaus af met 1 tl wittewijnazijn per persoon en verlaag het vuur. Voeg de zure room toe en laat 1 minuut meekoken.
Tip: Wist je dat peterselie per 100 g ongeveer 3 keer zoveel ijzer bevat als 100 g biefstuk? Je beruikt natuurlijk geen 100 g, maar 5 g per persoon draagt ook al enorm bij aan je ijzerinname! En, wist je dat ze in mediterrane landen wel grote hoeveelheden peterselie in gerechten verwerken? Zoals wij sla gebruiken, gebruiken zij hele bossen peterselie.
Voeg de rijst, de gesneden tomaat en de helft van de peterselie toe aan de saus. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om.Verdeel de rijst in tomatenroomsaus over de borden. Schep de sperziebonen en serranoham erbij. Garneer met de geschaafde amandelen en de overige peterselie.