Skip to main content
Gehaktballetjes met wortel-preistamppot
Gehaktballetjes met wortel-preistamppot

Gehaktballetjes met wortel-preistamppot

met spekjes en ketjapjus

Stamppot werd in Nederland populair in de 17e eeuw, toen het een basisrecept werd in de winterse keuken. Omdat aardappelen er in overvloed en goedkoop waren, konden boeren zich op deze manier makkelijk vol eten tijdens de koude wintermaanden!

Labels:
Familie
Allergenen:
Soja
Tarwe

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd30 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Prei

4 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

(Kan bevatten: Selderij, Ei, Gluten, Mosterd, Soja)

10 ml

Ketjap manis

(Bevat: Soja, Tarwe)

25 gram

Spekreepjes

Zelf toevoegen

2 el

[Plantaardige] roomboter

50 ml

Zoutarme runderbouillon

1 tl

Mosterd

1

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3593 kJ
Energie (kcal)859 kcal
Vetten50 g
waarvan verzadigd25.4 g
Koolhydraten73 g
waarvan suikers23 g
Vezels13.6 g
Eiwitten31.3 g
Zout2.2 g
Trans Fat0.4 g
Potassium1757.9 mg
Calcium119.5 mg
Iron1.2 mg

Benodigdheden

Pan
Hapjespan
Koekenpan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan (zie Tip).
  • Was de aardappelen grondig of schil en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in stukken van 3 cm.
  • Kook beide in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen.
  • Bereid ondertussen de bouillon.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan twee pannen voor de wortel en aardappelen.

Prei bakken
2
  • Snijd ondertussen de prei in dunne ringen.
  • Verhit een klontje roomboter in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de prei 5 - 7 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Spekreepjes bakken
3
  • Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 - 7 minuten knapperig.
  • Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.
Gehaktballen bakken
4
  • Verhit een klontje roomboter in de koekenpan van de spekjes op middelhoog vuur.
  • Bak de gehaktballetjes in 4 - 6 minuten rondom bruin.
  • Haal uit de pan en bewaar apart (zie Tip). 

Tip: De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn. Je verwarmt ze later nog in de jus.

Afmaken
5
  • Voeg opnieuw een klontje roomboter toe aan dezelfde koekenpan en roer de ketjap, de bouillon en de helft van de mosterd erdoorheen.
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe aan de koekenpan.
  • Verlaag het vuur en dek de pan af met het deksel. Laat de jus zachtjes 5 - 6 minuten inkoken, of tot de gehaktballetjes gaar zijn.
Serveren
6
  • Voeg de prei toe aan de pan met aardappelen en wortel. Stamp de aardappelen, wortel en prei grof met een aardappelstamper. Voeg een klontje roomboter, de overige mosterd en een scheutje melk toe.
  • Roer de spekreepjes erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de stamppot op de borden met de gehaktballen en de jus erbovenop.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders