In dit kleurrijke gerecht met Arabische invloeden steelt de aubergine de show. Door deze groente langzaam te garen, wordt hij fluweelzacht en zoet. De granaatappel zorgt niet alleen voor frisheid en een verrassende bite, maar maakt dit smaakvolle gerecht ook nog eens een lust voor het oog.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
⅓ sachet(s)
Ras el hanout
1 piece
Eggplant
¼ piece
Pomegranate
50 g
Feta
(Contains: Melk (inclusief lactose))
g
Greek-style cheese
2.5 g
Fresh mint
(May be present: Selderij)
10 g
Sunflower & pumpkin seed mix
75 g
Basmati rice
50 g
Yogurt-tahini sauce
2 tablespoon
Olive oil
½ tablespoon
Extra virgin olive oil
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kleine kom de olijfolie met de ras el hanout ten breng op smaak met peper en zout. Halveer de aubergines in de lengte, snijd het vruchtvlees kruislinks in en besprenkel met de ras el hanout–olie. Pak de helften afzonderlijk in met aluminiumfolie, leg ze op een bakplaat en bak de aubergines 35 – 40 minuten in de oven (zie TIP).
Tip: Tip 1: Ras el hanout heeft een intense smaak. Voeg het daarom naar smaak toe aan de olie. Tip 2: Zorg dat je genoeg olijfolie gebruikt, anders drogen de aubergines uit in de oven en worden ze taai
Snijd ondertussen de granaatappel open en haal de granaatappelpitjes uit de schil (zie TIP). Verbrokkel de feta en snijd de verse munt in reepjes.
Tip: Je krijgt pitjes het makkelijkste uit de vrucht door de granaatappel met de open kant naar beneden in je handpalm te houden en met een pollepel op de schil te slaan. Pas op voor spetters!
Verhit een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de pittenmix goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Kook 250 ml water per persoon in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen.
Meng de rijst met de geroosterde pitten, het grootste deel van de feta en de extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan 2/3 van de rijst en de helft van de feta. Voeg aan de overige rijst en feta wat sla toe en maak bijvoorbeeld een lekkere lunchsalade.
Verdeel de rijst over de borden en garneer met de munt. Leg de aubergine erbij en garneer deze met de overige feta en de granaatappelpitjes. Serveer met de yoghurt–tahinsaus.
Tip: Je serveert dit gerecht met yoghurt-tahinsaus. Tahin is een pasta, net zoals pindakaas, maar dan gemaakt van sesamzaad. Het is rijk aan calcium, ijzer en gezonde vetten.