In dit gerecht kook je de spruitjes eerst voor waarna je ze in knoflook bakt. Hierdoor krijgen ze een lekkere nootachtige smaak!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Potatoes
50 milliliters
Heavy cream
15 g
Grated aged Gouda
200 g
Brussels sprouts
1 piece
Garlic
1 piece
White sausage
1 tablespoon
[Plant-based] butter
½ tablespoon
Flour
25 milliliters
[Plant-based] milk
to taste
Salt and pepper
½ tablespoon
Olive oil
Verhit de oven op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met deksel en kook in 6 - 8 minuten halfgaar. Giet daarna af en spoel met koud water.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg, zodra de roomboter gesmolten is, de bloem toe en roer tot er een deegbal ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk en de slagroom toe. Klop met een garde tot de klontjes verdwenen zijn en meng de geraspte oude kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en schenk de saus erover. Bak de aardappelgratin 18 - 22 minuten in de oven.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in dezelfde pan die voor je de aardappelen hebt gebruikt. Verwijder de steelaanzet en buitenste bladeren van de spruiten. Kook de spruiten, afgedekt, in 6 - 8 minuten beetgaar. Haal de spruitjes uit de pan, maar laat het kookwater in de pan. Spoel de spruiten af met koud water en halveer ze.
Tip: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterkte botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel en bak de witte pens in 3 - 4 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak 10 - 12 minuten op middelmatig vuur. Keer regelmatig om. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de spruiten toe en roerbak nog 5 - 8 minuten.
Serveer de aardappelgratin met de knoflookspruiten en de witte pens.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de aardappelgratin en bewaar de overige gratin voor lunch of diner de volgende dag.