Je maakt vanavond een verrassend AVG'tje (aardappel-vlees-groente). Zoete aardappels lenen zich uitstekend voor een puree en met de rode peper geef je het extra pit. Duitse biefstuk is grofgemalen rundvlees en hoef je niet lang te bakken. De smaak is op z'n best als het vlees nog een beetje rood is van binnen.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Sweet potato
100 g
Potatoes
1 piece
Garlic
½ piece
Red chili pepper
⅓ bunch
Scallions
125 g
Red cherry tomatoes
150 g
Pre-cut Romano beans
(May be present: Selderij)
1 piece
Steak haché
(May be present: Selderij, Soja, Gluten, Melk (inclusief lactose), Ei, Mosterd)
½ tablespoon
[Plant-based] butter
½ teaspoon
Olive oil
to taste
Salt and pepper
75 milliliters
Low sodium vegetable stock
Bereid de bouillon in een pan met deksel voor de aardappelen en de zoete aardappelen. Weeg de zoete aardappelen af. Was of schil de twee soorten aardappelen en snijd beide in grove stukken. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Snijd de bosui in fijne ringen en houd het wit van 1 bosui per persoon apart.
Kook de twee soorten aardappelen 10 – 12 minuten, afgedekt, in de pan met bouillon. Giet daarna af, bewaar een klein beetje bouillon en laat zonder deksel uitstomen. Snijd de cherrytomaten door de helft.
Tip: Je kookt de aardappelen in bouillon, maar giet deze af. Hierdoor wordt de puree extra smaakvol, maar blijft het zoutgehalte relatief laag.
Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de knoflook en het apart gehouden wit van de bosui 1 – 2 minuten. Voeg de snijbonen en 1 el water per persoon toe en bak, afgedekt, 6 minuten. Haal vervolgens het deksel van de pan, voeg de cherrytomaten toe en bak nog 4 minuten, tot de snijbonen beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Wist je dat dit gerecht door de aardappelen en snijbonen meer vitamine C bevat dan de ADH en 50% van de ADH voor vezels?
Verhit in een koekenpan de roomboter op middelhoog vuur en bak de Duitse biefstuk samen met de overige bosui in 2 – 3 minuten per kant bruin. Breng op smaak met peper en zout. Bak de Duitse biefstuk langer wanneer je niet van rood vlees houdt (zie TIP).
Tip: Wil je een jus maken van het overgebleven bakvet? Blus het bakvet van de Duitse biefstuk af met 2 el water per persoon, roer goed door en schenk de jus over de puree.
Stamp beide soorten aardappelen fijn met een aardappelstamper. Voeg wat van het bewaarde kookvocht toe, roer de rode peper erdoor en breng op smaak met peper en zout (zie TIP). Voeg eventueel extra roomboter toe om het geheel smeuïger te maken.
Tip: Eet je dit gerecht met kinderen en houden zij niet van pittig? Laat dan de rode peper achterwege en breng de puree eventueel verder op smaak met 1/2 tl kerriepoeder per persoon.
Verdeel de puree over de borden en garneer de puree met de gebakken bosui. Serveer met de snijbonen, cherrytomaten en de Duitse biefstuk.
Tip: Dit gerecht is vezelrijk. Vezels zijn niet alleen brengrijk voor een verzadigd gevoel en goede stoelgang, maar onderzoeken laten steeds vaker zien dat een hoge vezelinname het immuunsysteem versterkt, ontstekingen vermindert en het risico op veel ziektes verlaagt. Dit komt omdat vezels je darmen gezond houden, ook wel je darmflora genoemd.