
Atjar is een Indonesisch zuur bijgerecht gemaakt van groenten. Dit frisse bijgerecht vormt een contrast met de vaak kruidige bijgerechten.
The quantities provided above are averages only.
Produced in a facility that processes eggs, milk, fish, peanuts, sesame, shellfish, soy, tree nuts, and wheat.
75 g
Jasmine rice
1 piece
Garlic
80 g
Veggie chicken pieces
20 milliliters
Ketjap manis
(Contains: Soja, Tarwe)
1 cm
Fresh ginger
200 g
Vegetable mix
g
Vegetable mix with cabbage
0.24 teaspoon
Ground turmeric
½ piece
Onion
1.5 tube
Peanut butter
(Contains: Pinda's May be present: Noten)
25 g
Vegetarian krupuk
2 tablespoon
White wine vinegar
1 teaspoon
Sambal
1.5 tablespoon
Sugar
½ tablespoon
Sunflower oil

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst en kook de rijst 12 - 15 minuten. Giet daarna af en laat uitstomen. Dek daarna af met het deksel en bewaar tot verder gebruik.

Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember fijn. Meng in een kom per persoon: 1/2 zonnebloemolie, 1/2 el ketjap en 1/2 el suiker, de knoflook en de helft van de gember. Meng de vegetarische kipstukjes er goed doorheen, dek af met plasticfolie en zet tot gebruik in de koelkast.

Verwarm een hapjespan met deksel en voeg per persoon 2 el wittewijnazijn, 2 el water, 1/2 el suiker en 1/4 tl gemalen kurkuma toe. Voeg de groentemix toe en breng het geheel aan de kook. Zet daarna het vuur lager en laat 2 - 3 minuten, afgedekt, sudderen. Breng op smaak met peper en zout. Laat uitlekken in een zeef of vergiet en laat afkoelen tot gebruik.

Breng 75 ml water per persoon aan de kook. Snipper de ui. Voeg de pindakaas en 50 ml van het gekookte water per persoon toe aan een steelpan op laag vuur. Voeg de ui en de overige ketjap en gember toe. Voeg per persoon 1 tl sambal en 1/2 el suiker toe. Voeg al roerend met een garde het overige gekookte water toe. Verhit al roerend 1 minuut. Laat de saus 5 - 6 minuten indikken op middelhoog vuur.
Tip: Let op: sambal is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder of laat achterwege.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de vegetarische kipstukjes met marinade in 3 - 4 minuten rondom bruin.
Tip: Wist je dat minder vlees eten voordelen heeft voor je gezondheid? Het draagt bijvoorbeeld bij aan een lager risico op hart- en vaatziekten.

Verdeel de rijst over de borden. Leg de vegetarische kipstukjes erbovenop en schenk de pindasaus erover. Serveer met de atjar en de kroepoek.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle rijst, maar gebruik 2/3 voor dit gerecht en serveer met de helft van de kroepoek. De overige rijst en kroepoek kun je de volgende dag in een lunchsalade verwerken.