Skip to main content
Kipgehaktballetjes in romige jus met aardbeiensaus

Kipgehaktballetjes in romige jus met aardbeiensaus

met bloemkool-aardappelpuree en sperziebonen

Met dit recept tover je 255 gram groenten per portie op je bord.

Labels:
-30% koolhydraten
Extra groente
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd35 minuten
oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

70 gram

Aardappelen

100 gram

Sperziebonen

100 gram

Bloemkoolroosjes

½ stuk(s)

Rode ui

40 gram

Kookroom

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

20 gram

Rucola

20 gram

Cranberrychutney

3 stuk(s)

Kipgehaktballetjes met Mediterrane kruiden

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

1 tl

[Plantaardige] roomboter

1 tl

Mosterd

¼ el

[Zoutarme] ketjap manis

¼ stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)1659 kJ
Energie (kcal)397 kcal
Vetten23.7 g
waarvan verzadigd9.1 g
Koolhydraten32.3 g
waarvan suikers17.7 g
Vezels9.6 g
Eiwitten9.1 g
Zout0.9 g
Potassium626.3 mg
Calcium84.7 mg
Iron1.3 mg

Benodigdheden

Pan met deksel
Spatel
Koekenpan
Hapjespan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Aardappel en bloemkool koken
1
  • Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen en bloemkool.
  • Schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
  • Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze.
  • Kook de aardappelen, afgedekt, 1 - 2 minuten. Voeg de bloemkoolroosjes toe en kook, afgedekt, nog 8 minuten. Giet af en laat afgedekt staan.
Gehaktballetjes bakken
2
  • Snijd de ui in halve ringen.
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak ui en kipgehaktballetjes 5 - 6 minuten.
  • Halveer de kipgehaktballetjes met een spatel in de pan.
Sperziebonen bereiden
3
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel en bak de sperziebonen 3 - 4 minuten op hoog vuur.
  • Blus af met een scheutje water en bak, afgedekt, 3 - 4 minuten op middelhoog vuur (zie Tip).
  • Haal de deksel van de pan en bak de sperziebonen nog 5 - 7 minuten.
  • Houd daarna de sperziebonen, afgedekt, op laag vuur warm tot serveren.

Tip: Kook je op gas? Haal dan eventueel de pan van het vuur wanneer je het water toevoegt.

Jus maken
4
  • Haal de kipgehaktballetjes uit de koekenpan en bewaar apart.
  • Verhit de koekenpan met de ui en het bakvet op middelhoog vuur.
  • Voeg per persoon: 1 tl roomboter, 1 tl mosterd, 1/4 el ketjap, 1/4 bouillonblokje en 40 ml slagroom toe aan de koekenpan en breng de kook. Laat de jus 3 - 5 minuten inkoken op middelhoog vuur (zie Tip).
  • Verwarm de gehaktballetjes de laatste 2 minuten mee.

Tip: Voeg op het laatste moment eventueel nog een scheutje slagroom toe aan de jus voor een mooie witte kleur.

Puree maken
5
  • Stamp de aardappelen en bloemkool met een aardappelstamper tot een puree.
  • Verwarm indien nodig de puree warm op laag vuur.
  • Voeg naar smaak roomboter, mosterd en peper toe.

Weetje: Weet jij waar de bloemkool zijn naam aan te danken heeft? Als een bloemkool niet geoogst wordt, maar door mag groeien komen er witte bloemetjes aan de bloemkool. Eigenlijk eten we dus de bloemknoppen van de bloemkoolplant. Deze zijn rijk aan vezels en foliumzuur.

 

Serveren
6
  • Verdeel de rucola over de borden en schep de bloemkool-aardappelpuree erbovenop.
  • Leg de sperziebonen ernaast. 
  • Verdeel de kipgehaktballetjes over de puree en schenk de jus eroverheen.
  • Garneer de kipgehaktballetjes met de aardbeiensaus.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders